Historische films over ‘Academisch ziekenhuis en gezondheid’ in het UMC St Radboud

Array

ziekenzaal_radboud_1958Op maandag 31 augustus om 20.00 uur vertoont de stichting Nijmegen Blijft in Beeld, ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum, films over het academisch ziekenhuis, de universiteit en de gezondheidszorg in Nijmegen en omgeving.
Nijmegen Blijft in Beeld
De stichting Nijmegen Blijft in Beeld speelt een belangrijke rol bij het verzamelen, ordenen, restaureren en bewaren van historisch filmmateriaal over Nijmegen en omgeving. Nijmegen Blijft in Beeld bestaat 25 jaar en viert dit met zes extra voorstellingen waarvan één in het UMC St Radboud.

Kaarten
Kaarten zijn vanaf maandag 10 augustus verkrijgbaar bij Vermaat (winkel naast hoofdingang UMC St Radboud). Een kaartje kost €2,50 en is op de dag van de voorstelling vanaf 19.00 uur ook nog verkijgbaar in de zaal (mits niet uitverkocht).

Programma

  • Opening academisch ziekenhuis (1956)
    Na het ontstaan van de Radboud Medische faculteit in 1951 zijn de eerste medische studenten toe aan praktijk-onderwijs. Hiervoor roept de universiteit in 1956 het St Radboudziekenhuis in het leven. Vanaf het begin werken beide organisaties nauw samen. De film neemt u onder andere mee naar de comfortabele slaapzalen van toen.
  • Brand in Radboudziekenhuis (1959)
    Bij de afdeling Pathologie brak, nog vóór ingebruikname van de afdeling, tijdens dakdekkerswerkzaamheden brand uit.
  • Koningin Juliana bezoekt universiteit (1959)
    De koningin wordt welkom geheten op het bordes van Huize Heyendael en vervolgens rondgeleid in het pré klinisch instituut waar zij een college bijwoont.
  • De olifant van Nijmegen (1986)
    Reportage over de grote houten olifant die lang in de hal van het UMC St Radboud stond opgesteld en tegenwoordig te zien is recht tegenover de hoofdingang.
  • Ziekentridüum Groenestraatskerk (1935)
    Wat er komt kijken bij de organisatie van een kerkelijk feest met gebedsoefeningen en zegeningen waarbij zieken met bed en al in de kerk welkom waren.
  • TBC en haar bestrijding (1928 – 1950)
    Filmbeelden over TBC-bestrijding in het Sanatorium Kalorama in Beek. De documentaire belicht de medische en sociale kant van het sanatoriumleven. Ook in beeld de Kalorama wandeltocht, collectanten op de Veerpont Zeldenrust, de Kermis op Kelfkensbos en de telling van de collecteopbrengst in Hotel Pays Bas.

Locatie
UMC St Radboud, Lammerzaal, route 86 (Onderwijsgebouw, Geert Grooteplein 21)

Meer informatie
www.nijmegenblijftinbeeld.nl

Bron: UMCN,  Foto: Regionaal Archief Nijmegen
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen