Ernst verwondingen traumapatiënten sneller en beter in te schatten

Array

umcgTraumatologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een nieuw eenvoudig instrument ontwikkeld om de ernst van gewonde patienten beter te beoordelen. Zij verwachten dat de zogeheten EMTRAS-score (EMergency TRauma Score) bevordert dat patienten met een hoog risico op overlijden zo vroeg mogelijk herkend worden. Dit ook als dit risico niet meteen duidelijk is. Hierdoor kunnen patienten sneller de juiste behandeling krijgen. In het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Critical Care Medicine publiceren de traumatologen over hun onderzoek.De ernst van de verwondingen kan eenvoudig berekend worden uit slechts vier gegevens die kort na aankomst op de traumaopvang beschikbaar kunnen zijn: leeftijd, de ernst van de bewusteloosheid, de zuurgraad van het bloed en stollingsstoornissen. Deze score blijkt van grotere voorspellende waarde op het risico van overlijden dan bestaande scores; tevens is hij sneller en eenvoudiger te berekenen. In principe kan de EMTRAS binnen een half uur berekend worden op iedere traumaopvang. Met deze score is binnen 30 minuten een betere inschatting te maken van de prognose van een patient die een ernstig ongeluk heeft gehad. Vaak blijkt namelijk dat de ernst van het letsel aanvankelijk onderschat wordt.

Een lichamelijke verwonding door een trauma is nog steeds een van de meest voorkomende oorzaken voor overlijden van mensen onder de 45 jaar. Het eerste uur na een ongeluk is vaak bepalend voor het lot van een traumapatient. Daarom wordt dit ook vaak “the golden hour” genoemd. Het is heel belangrijk om zo vroeg mogelijk de juiste stappen te zetten om het leven van een patient te redden; hiervoor moet de toestand van de patient zo snel mogelijk duidelijk zijn.

De UMCG-traumatologen ontwikkelden het nieuwe instrument aan de hand van gegevens van meer dan 11.000 patienten. Zij maakten hierbij gebruik van gegevens van het Duitse traumaregister, een unieke internationale database waarin het UMCG als enige Nederlands centrum participeert. Gegevens over een periode van 11 jaar zijn gedetailleerd geanalyseerd om een voor de acute praktijk bruikbare traumascore te ontwikkelen. De waarde van EMTRAS werd vervolgens gecontroleerd op een tweede van groep van ruim 3000 patienten. Het is bedoeling dat dit nieuwe instrument ook gebruikt gaat worden in andere ziekenhuizen met traumaopvang.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen