RIVM:Mexicaanse griep verloopt mild

1
273

h1n1-mf1Vanwege de snelle toename in het aantal besmettingen in Nederland komen er opnieuw aanpassingen in het beleid voor de Nieuwe Influenza. De belangrijkste landen waar mensen uit Nederland de griep oplopen zijn vakantiebestemmingen als Griekenland, Groot-Brittannie en SpanjeDe wijzigingen in het beleid zijn vastgelegd in een brief van het RIVM die in de komende dagen aan alle artsen in Nederland per post zal worden toegestuurd. In de loop van vanmorgen (10.30 uur) zal het nieuwe beleid op een landelijke persconferentie worden toegelicht voor alle media in Nederland.

De veranderingen betreffen o.a. de meldingsplicht en de adviezen voor wel/niet doen van virologische diagnostiek en voorschrijven van Tamiflu.

– Alleen nog meldingsplicht bij ziekenhuisopname of overlijden
– Alleen nog virologische diagnostiek aangeraden bij verdachte patienten bij ziekenhuisopname, thuis – alleen nog in bijzondere situaties zoals zwangeren 3e trimester.
– Behandeling met Tamiflu niet meer routinematig maar alleen nog bij risicogroepen. Overzicht risicogroepen is opgenomen in de brief.

In Nederland zijn tot nu toe 912 mensen besmet geraakt met de Mexicaanse griep, zegt het RIVM. Begin deze week waren dat er nog 663. De griep is heel mild en verloopt volgens het RIVM niet anders dan een seizoensgriep. De meeste mensen herstellen zonder problemen binnen twee tot zeven dagen. Deze week overleed voor het eerst iemand in Nederland aan de gevolgen van de griep, die al andere gezondheidsproblemen had.

Vragen van patienten
Patienten met vragen kunt u het beste verwijzen naar www.rivm.nl of naar www.postbus51.nl. Op deze websites staat een uitgebreide lijst van veelgestelde vragen met antwoorden.

1 REACTIE

Comments are closed.