Jeroen Bosch Ziekenhuis opent polikliniek voor Q-koorts

Array

coxiella-burnetii-onderzoekNergens in de wereld verspreidt de Q-koorts zich zo snel als in Nederland. Er zijn op dit moment meer dan 2000 besmettingen en zeker vier doden. De bacterie kan maanden overleven. En daarom komt in Den Bosch een speciale Q-koorts-poli. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil zo de problemen met de bacterie het hoofd bieden.Het instellen van een speciale polikliniek werd woensdagavond bekend in het televisieprogramma NOVA. Dit jaar zijn er al meer dan 2000 mensen besmet met Q-koorts, veel hebben ernstige klachten. Tot nu toe zijn er vier mensen aan overleden.

De ziekte komt vooral voor in Noordoost Brabant, maar verspreidt zich gestaag. Het ziekenhuis in Den Bosch heeft er de handen vol aan aldus internist Pieter Lestrade. De GGD Hart voor Brabant maakt zich al maanden druk over maatregelen die wel en niet zijn genomen. De stap voor een aparte polikliniek wordt dan ook toegejuicht door Jos van de Sande van de GGD.

Q-koorts zorgt momenteel voor meer ellende dan  de Mexicaanse griep. De ziekte is langdurig met vervelende symptomen. Besmettingshaarden verspreiden zich en blijven lange tijd bestaan. Het ziekenhuis in Den Bosch krijgt niet alleen veel patienten over de vloer, maar ook veel vragen van andere ziekenhuizen over de behandeling van Q-koorts. De ziekte komt waarschijnlijk uit de mest van geiten, maar heel veel is er nog niet over bekend.

Recente artikelen