Nieuwe behandeling verkleint gezwollen levers

Array

umcn1Een nieuwe behandeling in het Nijmeegse UMC St Radboud leidt voor patienten met veel cysten in hun lever tot een verrassend resultaat. Als deze patienten zes maanden worden behandeld met een synthetisch maagdarmhormoon, krimpt de fors opgezwollen lever met bijna vijf procent, vergeleken met niets doen. Nijmeegse en Leuvense onderzoekers hebben dit on line in het wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology gepubliceerd.

Zeker vijf procent van de bevolking heeft een of twee cysten in de lever. Dit zijn met vocht gevulde holtes. Er zijn ook patienten die vele cysten in hun lever hebben; dit wordt een polycysteuze lever genoemd. Door deze cysten kan de omvang van de lever vier tot zes maal toenemen. Tot voor kort waren patienten voor de behandeling van een polycysteuze lever aangewezen op een operatie. Maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking en ook is deze aanpak niet altijd succesvol. Daarnaast is er risico op complicaties. Een enkele keer komen deze patienten in aanmerking voor één van de schaarse levertransplantaties.

Hoogleraar hepatologie prof.dr. Joost Drenth: ‘In Nijmegen hadden we ervaring met toediening van het synthetische maagdarmhormoon lanreotide bij twee patienten met een polycysteuze lever. Deze behandeling resulteerde in aanzienlijk kleinere cysten in de lever. Dit stimuleerde ons om een groot onderzoek met in totaal 54 patienten uit Nijmegen en Leuven op te zetten. De omvang van de lever van de patienten werd bepaald met een computerscan. Die omvang bleek met gemiddeld 4,6 liter zeker drie maal te groot. De helft van de patienten kreeg elke maand een injectie met lanreotide. De resultaten zijn vergeleken met de 27 andere patienten, die een placebo-injectie kregen. Na zes maanden was de lever van de patienten die lanreotide kregen met 2,9 procent in volume afgenomen, terwijl die van de placebogroep met 1,6 procent was gegroeid. Lanreotide bleek het best te werken bij de patienten met de grootste levers.’

Door deze nieuwe biotechaanpak kunnen de patienten voor het eerst geholpen worden zonder dat ze geopereerd hoeven te worden. In Nederland betreft het naar schatting een groep van 17.000 patienten, van wie driekwart in de loop van hun ziekte geopereerd wordt.

Het onderzoek is in het UMC St Radboud uitgevoerd door promovenda Loes van Keimpema. Verantwoordelijke onderzoeker in Leuven, Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg, is prof. Frederik Nevens. De eindverantwoordelijkheid lag in handen van prof.dr. Joost P.H. Drenth van de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het UMC St Radboud.

Recente artikelen