Promotieonderzoek naar inhalatie van antibiotica bij CF

Array

cfZiekenhuisapotheker Elsbeth Westerman van het HagaZiekenhuis-Apotheek Haagse Ziekenhuizen promoveerde op 25 mei 2009 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed onderzoek bij patienten met Cystic Fibrosis (CF), met als doel het verbeteren van de inhalatie van medicatie zoals antibiotica.

In het onderzoek richtte Elsbeth Westerman zich op twee factoren. Ten eerste op antibiotica in poedervorm in plaats van in vloeibare vorm, in combinatie met een nieuw ontwikkelde inhalator. Ten tweede op inhalatie van antibiotica in vloeibare vorm bij CF, omdat daar nog maar weinig over bekend is.

Voordelen
“CF-patienten moeten vanwege chronische luchtweginfecties veelvuldig antibiotica via inhalatie gebruiken,” legt Elsbeth uit. “Met de huidige vloeistofinhalatoren is dat behoorlijk belastend. Het neemt zeker een half uur per keer in beslag, van het klaarmaken van de medicatie tot en met het schoonmaken van de apparatuur. En dat minimaal twee keer per dag.”

De nieuwe inhalator, ontworpen voor eenmalig gebruik, heeft veel voordelen: inhalatie kost minder tijd, is efficienter, veiliger en schoner. Daardoor wordt het risico op besmetting en de ongevoeligheid van bacterien voor antibiotica geminimaliseerd.” De deelnemers aan het onderzoek zijn enthousiast, met name vanwege de toediening in minder dan één minuut en de kleine afmetingen van het apparaat.

Het droogpoeder lijkt bovendien veel dieper in de longen te kunnen komen, waardoor de werking waarschijnlijk beter is. Elsbeth: “Dat laatste weten we echter pas als het droogpoeder in grote groepen patienten gedurende langere tijd is getest.”

Onderzoekssubsidie

Het onderzoek werd mede gefinancierd door een onderzoekssubsidie van de Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting en werd mogelijk gemaakt door de vakgroep Farmaceutische Technologie van de Rijksuniversiteit Groningen, de Apotheek Haagse Ziekenhuizen en het HagaZiekenhuis. Longarts Harry Heijerman ondersteunde Elsbeth tijdens haar onderzoek.

Bron: HagaZiekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen