Diabetes leidt tot hersenschade

Array

diabetes-type-iiDiabetes type II kan niet alleen leiden tot nierschade, netvliesproblemen of doorbloedingsproblemen in de voeten. Het wordt steeds duidelijker dat een hoge bloedsuikerspiegel ook negatieve effecten heeft op de hersenen. Diabetes verhoogt bijvoorbeeld de kans op dementie met anderhalf tot twee maal.

In haar promotieonderzoek vroeg neuropsycholoog Esther van den Berg zich af welke mensen met diabetes meer kans lopen op cognitieve problemen. Het idee is dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten een belangrijke indicator vormen voor hersenproblemen. Deze factoren vergroten immers ook de kans op diabetes.

Van den Berg vergeleek daarom drie groepen ouderen: patienten met diabetes type II, mensen met het metabool syndroom (hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht) en gezonde controles. Van al deze mensen analyseerde ze het geheugen, mentale traagheid en flexibiliteit. Het blijkt dat zowel patienten met diabetes als mensen met het metabool syndroom slechter presteren dan de controlegroep.

15-09-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Esther van den Berg, Geneeskunde Proefschrift: Type 2 diabetes and cognition: Neuropsychological sequelae of vascular risk factors in the ageing brain Promotor 1: Prof.dr. L.J. Kappelle Promotor 2: Prof.dr. R.P.C. Kessels Copromotor 1: Dr. G.J. Biessels

Bron: UU

Recente artikelen