Infecties kunnen rol spelen bij hart- en vaataandoeningen

Array

atheroscleroseDe mogelijkheid dat infecties betrokken zijn bij het ontstaan van hart- en vaataandoeningen wordt weliswaar steeds breder geaccepteerd, maar overtuigend bewijs ontbreekt nog. In zijn proefschrift bekijkt John Bouwman de bijdrage van infecties aan aderverkalking. Hij voerde laboratoriumstudies uit om de effecten van deze infecties in kaart te brengen.

Zijn bevindingen suggereren dat intracellulaire infecties direct of op afstand een pathologische link kunnen zijn naar het ontstaan van hart- en vaataandoeningen. Bouwman laat zien dat diverse cellen door verschillende micro-organismen geïnfecteerd kunnen worden en dat infectie leidt tot gestoorde celfunctie. Dat beïnvloedt vaatfunctie en bloedstolling en leidt tot ontstekingsreacties. Ontstekingsproducten zijn in staat om aandoeningen aan bloedvaten zoals atherosclerose in gang te zetten of te onderhouden.

08-09-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. John Bouwman, Geneeskunde Proefschrift: Intracellullar infections in the pathogenesis of vascular diseases; in vitro studies Promotor 1: Prof.dr. I.M. Hoepelman Copromotor 1: Dr. F.L.J. Visseren

Bron: UU

Copromotor 2: Dr. RJ.A. Diepersloot

Recente artikelen