Cordaan onderzoekt mogelijke fraude

Array

cordaanDe Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan stelt een onderzoek in naar mogelijke fraude met zorgdeclaraties die de instelling bij het rijk heeft ingediend. Dat zei een woordvoerder van Cordaan zaterdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Het Parool. Personeel van Cordaan zegt in Het Parool dat er gesjoemeld wordt met declaraties bij de zorginstelling. De krant schrijft zaterdag dat Cordaan clienten die korte of langere tijd afwezig waren en geen gebruik maakten van de dagzorg soms toch als aanwezig werden geregistreerd. Op die manier kreeg de instelling voor de patienten een hogere AWBZ-bijdrage van het rijk. Hoeveel geld Cordaan hierdoor mogelijk onterecht heeft ontvangen, is niet bekend. Medewerkers van Cordaan hebben documenten aan Het Parool overgedragen waaruit dit blijkt. Een medewerker heeft verklaard dat hij opdracht kreeg van zijn meerdere om meer mensen als ‘aanwezig’ op te schrijven dan er daadwerkelijk waren.

In het dagbestedingcentrum zit het personeel geregeld met 24 clienten per begeleider terwijl maximaal 8 toegestaan is. Daardoor krijgen de verstandelijk gehandicapten te weinig aandacht, wat in sommige gevallen al geleid heeft tot gevaarlijke situaties en doorgedraaide clienten. Behalve de onderbezetting is het er onhygienisch en te warm en maakt het personeel onbetaalde overuren om bijvoorbeeld de administratie te kunnen doen. Medewerkers van het dagbestedingscentrum, die anoniem willen blijven, zeggen dat zij collega’s kennen die vanwege hun kritiek ontslagen zijn.

Bestuursvoorzitter Eelco Damen is niet op de hoogte van de declaraties en stelt een daarom een onderzoek in. Hoeveel geld ten onrechte is gedeclareerd is niet duidelijk. Hij zegt dat de genoemde opdrachten tot fraude in ieder geval niet van de raad van bestuur of van de directeur dagbesteding komen. Ook zegt Damen ‘nooit signalen te hebben ontvangen over personeelstekort of slechte omstandigheden’.

Bron: Parool & AD

Recente artikelen