Zorgverzekeraars in rode cijfers

Array

zorgverzekeraarsDe dertig Nederlandse zorgverzekeraars hadden in 2008 een omzet van 34,9 mld Euro. Daarop boekten zij een positief saldo van 151 miljoen ofwel van 0,4% van de omzet. Toch kwamen zij in de rode cijfers door verliezen op beleggingen.

Deze informatie citeert Guus Schrijvers uit het augustusnummer van het blad Assurantie Magazine (AM), dat u kunt vinden op www.amweb.nl.  Het augustusnummer van AM bevatte geen informatie over de omvang van de verliezen en evenmin van de omvang van het eigen vermogen van zorgverzekeraars. Tot zover dit bericht.

De heer Schrijvers merkt op dat zorgverzekeraars als non-profit organisatie slechts in beperkte mate winst maken: slechts 0,4% van de omzet. Dat is prima. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders belang hebben bij een open-boekrelatie. Beide partijen hebben in zo’n relatie inzicht in elkaars financiele positie. Dan kan er begrip ontstaan over en weer, voor elkaars financiele problemen. Op dit moment is slechts beperkt transparant hoe zorgverzekeraars, hun labels en hun zorgkantoren financieel per regio draaien. Dat is ook vaak onduidelijk bij zorgaanbieders, hun moederbedrijven en hun dochterondernemingen. Op zo’n manier loopt de relatie tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder het risico van achterdochtige, door vijand denken overheerst wantrouwen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen