Akkoord Belgische beroepsverenigingen over een betere bescherming van tandartspatiënt tegen röntgenstraling

Array

rontgen-gebitHet FANC zal vanaf 1 januari 2010 aan tandartsen die een kwaliteitscontrole door een erkend radiofysicus goed hebben doorstaan een veiligheidslabel uitreiken, als teken dat het kabinet waarin ioniserende straling wordt aangewend, veilig wordt geacht. Dit initiatief van het FANC is er op gericht om de naleving van de betreffende regelgeving in de sector van de tandheelkunde te optimaliseren.

De jaarlijkse kwaliteitscontrole van röntgenapparatuur gebruikt door tandartsen, is een Europese verplichting die al bestaat sinds 1 september 2001 in alle medische disciplines. Er was echter weinig response vanuit de sector tandheelkunde..Het Agentschap heeft dan op 30 december 2008 de aanvaardbaarheidscriteria vastgelegd voor apparatuur die specifiek gebruikt wordt in de tandheelkunde. Maar slechts een kleine minderheid van tandheelkundigen onderwierp zijn apparatuur aan de periodieke kwaliteitscontrole door een erkend deskundige in de medische stralingsfysica. Het Agentschap wil bij de introductie van de nieuwe criteria pragmatisch te werk gaan: een eerste controle aan de hand van deze criteria dient te gebeuren vóór 31 maart 2010. Op voorstel van enkele beroepsverenigingen, heeft het Agentschap samen met hen een uitzonderlijk voorstel van agreement uitgewerkt waarin een engagement wordt aangaan om de kwaliteitscontrole te laten gebeuren voor 31 december 2010, waarbij tenminste 30 % van de toestellen gecontroleerd is voor 30 november 2009, ten minste 60 % van alle toestellen voor 31 maart 2010 en tenminste 90 % van alle toestellen voor 31 augustus 2010. Vandaag, 27 augustus ’09, werd in een overleg met de beroepsverenigingen van tandartsen een akkoord bereikt en is dit voorstel van agreement aanvaard. Aansluitend wordt het nodige ondernomen bij hun leden.

Het standpunt van het FANC is dat een optimale bescherming van zowel de patient als de arts cruciaal is. De medische blootstellingen, waartoe ook deze van de tandheelkunde horen, vertegenwoordigen momenteel meer dan de helft van de stralingsbelasting van de bevolking. Het gebruik van optimaal functionerende röntgenapparatuur, gegarandeerd door de uitvoering van periodieke kwaliteitscontroles, is daarom een belangrijke verantwoordelijkheid voor elke individuele tandheelkundige.

Het Agentschap wenst het veiligheidslabel te gebruiken om de tandarts te ondersteunen die op een veilige manier omspringt met ioniserende straling. Het label kan op een goed zichtbare plaats in het tandartskabinet worden opgehangen en geeft aan de patient in kernbegrippen weer waar het voor staat: een goede stralingshygiene met een gegarandeerde stralingsveiligheid..

Zo biedt het veiligheidslabel een ondubbelzinnig voordeel. Niet alleen de patient krijgt de zekerheid dat de radiologische handeling op een correcte manier gebeurt, maar ook de tandarts zal minder vaak controle krijgen, omdat zijn inspanningen op vlak van stralingshygiene reeds gecontroleerd zijn, waardoor ook een financieel voordeel kan ontstaan.

Bron: AFCN-FANC

Recente artikelen