Euthanasie bij ALS-patiënten

Array

alsEen op de vijf ALS-patienten sterft door euthanasie in Nederland, terwijl het algemene euthanasiepercentage slechts 1,8% is. Dit is dus een veel hoger percentage dan bij de meeste andere ziektes wordt gevonden. Buitenlandse artsen vonden het door het UMC Utrecht gevonden percentage van euthanasie bij ALS-patienten in Nederland onacceptabel hoog en twijfelden aan de kwaliteit van de geleverde zorg voor deze patientgroep in Nederland. Tevens vroegen zij zich af of de Nederlandse artsen wellicht bij ALS-patienten depressies met de daaraan verbonden doodwens onderbehandelden.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden volgde Maud Maessen 102 ALS-patienten gedurende hun laatste levensjaar. Door elke drie maanden thuis of op de ALS poli van het UMCU vragenlijsten af te nemen, werd duidelijk dat de meeste ALS-patienten erg tevreden waren over de zorg. Slechts 13% van de deelnemers die euthanasie wilden had depressieve symptomen. De patienten die euthanasie wilden, waren even tevreden over de ontvangen zorg als patienten die geen euthanasie wilden. De patienten die euthanasie wilden, waren ook even vaak depressief als patienten die geen euthanasie wilden. Daarnaast bezochten beide groepen ongeveer dezelfde zorgverleners en de overgrote meerderheid had geen behoefte aan meer zorg.

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een ongeneeslijke ziekte waarbij volwassenen langzaam steeds meer spieren niet meer kunnen gebruiken. Gemiddeld sterven deze patienten drie tot vijf jaar na de eerste symptoomverschijnselen, meestal omdat hun ademhalingspieren niet goed meer functioneren.

29-09-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Maud Maessen, Geneeskunde Proefschrift: Care and decision-making at the end of life of ALS patients Promotor 1: Prof.dr. L.H. van den Berg Promotor 2: Prof.dr. G. van der Wal Copromotor 1: Dr. J.H. Veldink Copromotor 2: Dr. B.D. Onwuteaka-Philipsen

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen