Dotteren via de pols in Radboudziekenhuis

Array

polsdotterenHet Radboudziekenhuis in Nijmegen gaat dotteringrepen standaard via de polsslagader aanbieden, in plaats van via de liesslagader, wat in Nederlandse ziekenhuizen gebruikelijk is. Dotteren via de lies is patientonvriendelijker omdat uren bedrust zijn vereist. Bij polsdotteren kan iemand meteen uit bed. UMC St Radboud wil met de overstap naar ‘polsdotteren’ klantvriendelijker zijn.

Dat perspectief hoopt UMC St Radboud in Nijmegen snel aan steeds meer dotterpatienten te kunnen bieden. In plaats van via de liesslagader, zullen patienten veel vaker via de polsslagader geholpen worden.
In het Radboudziekenhuis worden jaarlijks zo’n 1100 patienten gedotterd. Het Radboudziekenhuis in Nijmegen wil dat nu ook gaan doen omwille van de klantvriendelijkheid.Een jonge interventiecardioloog is daarvoor speciaal aangetrokken. Hierbij wordt een vernauwing in de kransslagader opgerekt, waarbij vaak een stent wordt geplaatst. Dat kan al 10 jaar ook via de pols, maar Nederlandse ziekenhuizen passen deze methode maar mondjesmaat toe. De methode via de pols is alleen in het OLV Gasthuis in Amsterdam standaard.

Dotteren via de pols heeft alleen als nadeel dat het moeilijker kan zijn om met de katheter bij het hart te komen. het heeft ook een voordeel, lekkages als gevolg van verkeerd prikken zie je bij polsdotteren vrijwel meteen doordat de slagader daar aan de oppervlakte ligt”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen