Meer informatie vitamine D gewenst

Array

kinderenHet RIVM heeft onlangs bekend gemaakt dat de advisering over vitamine D aan ouders van kinderen van 1 tot en met 3 jaar sterk verbeterd kan worden. Vitamine D is van belang voor sterke botten en tanden. Voldoende inname van vitamine D verkleint de kans op aandoeningen aan botten en tanden en mogelijk ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Er valt veel gezondheidswinst te behalen met een goed advies over het gebruik van vitamine D tabletten en druppels. Het blijkt dat de huidige advisering niet duidelijk, ingewikkeld en tijdrovend is. Ook is er geen goed voorlichtingsmateriaal beschikbaar voor jeugdgezondheidszorg- medewerkers. De algemene bekendheid van het belang van vitamine D moet worden vergroot. Naast tabletten en druppels als bron, komt vitamine D ook in tal van natuurlijke producten voor.

Voor de analyse van vitamine D in diverse producten heeft NEN een Europese norm beschikbaar. De methode is geschikt voor bepaling van zowel vitamine D2 (ergocalciferol) als vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 komt met name voor in wilde champignons, terwijl vitamine D3 met name voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Beide vitamines kunnen voorkomen in verrijkt voedsel. De methode is voor een groot aantal verschillende voedingsmiddelen gevalideerd, zoals margarine, melk, melkpoeder, (vloeibare) kindervoeding, bakolie en visolie.

Gerelateerde norm:
NEN-EN 12821 ‘Foodstuffs – Determination of vitamin D by high performance liquid chromatography – Measurement of cholecalciferol (D3) or ergocalciferol (D2)’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen