Tweeduizend medewerkers ontslagen bij thuiszorg Twente

Array

thuiszorgVijftienhonderd tot tweeduizend thuiszorgmedewerkers in Twente verliezen aan het einde van dit jaar hun baan. Dat is het gevolg van de schandalige opstelling van veertien gemeenten in de Twentse regio. Verschillende thuiszorginstellingen in Twente voeren momenteel gesprekken met ABVAKABO FNV over het ontslag van honderden medewerkers. Carint Reggeland (Hengelo) heeft laten weten 620 mensen te moeten laten afvloeien. Bij Thuiszorg Noord West Twente (Almelo) zijn dit er 450 tot 500 en ook Livio (Enschede) heeft aangegeven vele medewerkers te moeten ontslaan. Het exacte aantal is hier nog niet bekend, maar ABVAKABO FNV verwacht dat uiteindelijk zo’n vijftienhonderd tot tweeduizend medewerkers in de thuiszorg hun baan verliezen.

Geen kostendekkend tarief
Het enorme verlies van arbeidsplaatsen is een direct gevolg van de schandelijke houding van de veertien Twentse gemeenten. De gemeenten willen maximaal negentien euro (Hengelo iets hoger) voor thuiszorg betalen. Dit is geen reeel tarief volgens het ministerie van VWS en staatssecretaris Jet Bussemaker. Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat een kostendekkend tarief minimaal €2,50 hoger ligt.

De thuiszorgaanbieders hebben tijdens de laatste aanbestedingsronde in de thuiszorg alleen ingeschreven tegen kostendekkende tarieven. Ze hebben de afgelopen jaren al fors moeten interen op hun financiele reserves als gevolg van de gemeentelijke bodemprijzen. De Twentse gemeenten zijn echter opnieuw voor de laagste prijs van Nederland gegaan.

Kwaliteit thuiszorg gaat achteruit
Het gevolg is dat de thuiszorgaanbieders straks niet voldoende werk meer hebben voor het huidige personeel. Aan het einde van dit jaar staan daardoor bijna tweeduizend mensen, die jaren met hart en ziel in de thuiszorg hebben gewerkt, op straat. Of zij worden overgenomen door de nieuwe aanbieder is onzeker. Jan Kramer, bestuurder van ABVAKABO FNV: “Naast de onzekerheid waar al deze mensen nu in terecht zijn gekomen, en waarvan een deel zeker hun baan verliest, is het probleem nog groter. Het is onmogelijk om zoveel gespecialiseerde arbeidskrachten in zo’n korte tijd te vervangen. Dus niet alleen de medewerkers zijn de dupe, ook de kwaliteit van de zorg gaat achteruit.”

Bron

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen