Mannen en borstkanker

Array

man borstkankerBij mannen is borstkanker een zeldzame ziekte. Maar het aantal mannen met borstkanker neemt de laatste jaren wel toe. 1 op de ongeveer 1500 mannen krijgt borstkanker. Van alle borstkankerpatienten is één op de honderdvijftig een man. Nog een vergelijking; 0,2% van alle vormen van kanker bij mannen is borstkanker. Bij vrouwen is dat 31%. Evenals vrouwen kunnen mannen op elke leeftijd borstkanker krijgen, het grootste aantal komt voor tussen de 60 en 80 jaar. Bij jonge mannen is borstkanker nog zeldzamer; slechts enkele gevallen per jaar.

De borst van een volwassen man is te vergelijken met de borst van een meisje voor de adolescentie. Ze bestaat uit een aantal vertakte kanaaltjes die zijn afgelijnd met cellen. Bij meisjes beginnen deze kanaaltjes en cellen zich te ontwikkelen o.i.v. de hormoonproductie die op gang komt tijdens de puberteit. Ook bij mannen reageert het borstweefsel op hormonale stimulansen. Zo hebben ongeveer 40% van alle jongens tijdens de puberteit tijdelijk last van vergroting van de borst, dit noemt men gynecomastie. Gynecomastie tijdens de adolescentie verdwijnt normaal gezien na maximaal twee jaar.

Bij volwassen mannen kan de groei van borstweefsel worden gestimuleerd door bepaalde geneesmiddelen en door bepaalde ziektes.
Groei van het borstweefsel kan worden veroorzaakt door oestrogeentherapie (voorgeschreven bij b.v. prostaatkanker), maar ook door geneesmiddelen tegen hartziekte (digitalis), hoge bloeddruk (reserpine, spironolactone), migraine (ergotamine). Ook kan gynecomastie worden veroorzaakt door bepaalde kankers (teelbalkanker, bijnierkanker), levercirrose, chronische nierdialyse en het syndroom van Klinefelter (zie verder).
Door vetopstapeling kan de borst van de volwassen man ook vergroten, maar dit verschijnsel noemt men niet gynecomastie.
Er is geen bewijs dat gynecomastie die niet wordt veroorzaakt door oestrogeenstimulatie het risico op borstkanker substantieel verhoogt.

Het verband tussen borstkanker bij mannen en een familiale belasting is nog niet grondig onderzocht. Wel zijn er een aantal studies die erop wijzen dat borstkanker bij vrouwelijke familieleden in de eerste graad (moeder, zus, dochter) het risico van de mannelijke verwanten verhoogt. Ook borstkanker bij mannelijke familieleden is een risicoverhogende factor.

Vooral afwijkingen in het BRCA2-gen zouden verantwoordelijk zijn voor een verhoogd risico bij mannen. Mannen met borstkanker en een BRCA-afwijking hebben ook een hoger risico op prostaatkanker. Meestal is borstkanker bij mannen hormoongevoelig, wat doet vermoeden dat oestrogenen op de een of andere manier een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker bij de man.
Juist doordat veel mannen niet van dit feit op de hoogte zijn, onderzoeken ze niet of nooit hun borsten. Ook door behandelende artsen wordt de mannenborst bijna nooit gecontroleerd op borstkanker.

Meestal bevindt de tumor zich in de buurt van de tepel, omdat daar het meeste borstweefsel zit. Belangrijke symptomen van borstkanker zijn afscheiding uit de tepel en afwijkingen aan de tepel, zoals een zich terugtrekkende tepel of een verzwering van de huid. Helaas zijn er veel mannen die zich generen wanneer er zich symptomen voordoen die op borstkanker duiden. Wanneer er een van deze symptomen zich voordoet is het belangrijk direct een arts te consulteren. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe beter.


. Bij volwassen mannen kan de groei van borstweefsel worden gestimuleerd door ziektes die gevolgen hebben voor de hormoonhuishouding, zoals teelbalkanker en bijnierkanker. Behandeling met oestrogenen voor bepaalde ziektes zoals prostaatkanker heeft ook dat effect.

Bron: NKR incidentiecijfers www.iKCnet.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen