1 op de 100 mensen heeft een angst of fobie

Array

fobia(Sociale) Fobie, Angst, Onzekerheden en Stress zijn Op te Lossen
Bij 1 op de 10 mensen komen ze voor. Fobieen en irreele angsten. Bij vliegangst is dit aantal zelfs 35 op de 100 mensen volgens onderzoek van de stichting Valk. En wanneer we de wikipedia op internet raadplegen zijn zo’n 75% van de mensen bang om te spreken in het openbaar. Dat terwijl fobieen en angsten goed te verhelpen zijn met de fobiedokter-methode. Er waren volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 2003 1,7 miljoen mensen met een angststoornis. In die grote groep zitten veel mensen met een fobie.

Angst is een emotie bij iedereen voorkomt en ons als mensen helpt om te overleven. Zouden we niet schrikken, als we gedachteloos de straat zouden oversteken, van de gierende banden van een auto, dan is er een kans dat we het niet overleven. De emotie angst stelt ons dus in staat om binnen een seconde te kunnen reageren om zo onze kans op overleving te vergroten. Onze hartslag en ademhaling versnelt, wat het bloed sneller doet stromen. Er komt meer bloed en zuurstof in de grote spieren en minder in andere delen van het lichaam zoals de hersenen wat duizeligheid kan veroorzaken. Ook kan men beginnen te zweten, te trillen door de spierspanning en ervaart men vaak last van de maag of buik.

Angst is en blijft een onaangename ervaring. Het ligt dus ook voor de hand dat mensen die situaties vermijden. Zolang het gaat om reele situatie is er weinig aan de hand. Op het moment dat iemand ook onschuldige situaties gaat vermijden dan kunnen er problemen ontstaan. Men leert niet dat er geen gevaar schuilt in de situatie. Vaak leidt dat ertoe dat andere situaties gelijkend op de eerste ook vermeden zullen worden omdat die ook een angstreactie oproepen. Het is een geval van conditionering waarbij we stelselmatig de situatie herhalen met het angstgevoel. De angst breidt zich uit en kan zelfs ervoor zorgen dat mensen volledig in een isolement komen. De angst wordt een fobie en wat is er dan nog tegen te doen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen