Nieuwe medicatie voor dodelijke slaapziekte

Array

slaapziekteVoor het eerst in 25 jaar is er een nieuw middel tegen slaapziekte. De onafhankelijke organisatie Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) heeft, samen met partners waaronder Artsen zonder Grenzen, een nieuwe medicatie voor slaapziekte ontwikkeld: NECT. Het is goedkoper en handiger in gebruik, zowel voor de patient als voor het medisch personeel. Dat is belangrijk omdat slaapziekte voorkomt in landen met een arme bevolking die in afgelegen streken met weinig medische voorzieningen leeft. Patienten die geen behandeling krijgen, sterven aan de ziekte. DNDi is een organisatie die medicijnen ontwikkelt voor vergeten ziekten.

14 infusen in plaats van 56
Deze nieuwe behandeling is gemakkelijker in gebruik en geeft hoop aan de patient en aan zijn arts, in het bijzonder in landen zoals de onze, waar bijna geen medische infrastructuur meer is,’ zegt Constantin Miaka Bilenge, nationaal gezondheidsadviseur in de Democratische Republiek Congo. De nieuwe methode bestaat uit vloeibare medicatie, toegediend via een infuus, en uit pillen. De patient hoeft nu slechts 14 keer aan het infuus in plaats van 56 keer, zoals in één van de twee bestaande kuren het geval is. In plaats van elke 6 uur, hoeft de patient nu enkel 2 keer per dag aan het infuus. Bovendien is de duur van de ziekenhuisopname verkort van 14 naar 10 dagen. De andere ‘oude’ kuur bestond uit een serie van zeer pijnlijke injecties die circa 5 procent van de patienten fataal wordt.

Doorbraak
Slaapziekte bedreigt naar schatting 60 miljoen mensen in 36 Afrikaanse landen, die vaak met een gebrek aan financiele middelen en medische voorzieningen kampen. De lagere prijs, het makkelijkere transport en de eenvoudigere behandeling maken dat NECT (Nifurtimox-Eflornithine Combinatietherapie) een doorbraak kan zijn in de behandeling van slaapziekte. NECT werkt efficienter dan de oude medicijnen. De patient krijgt minder infusen en moet minder lang in het ziekenhuis blijven. Dat helpt om de kosten te drukken. De kit die de medicijnen en het nodige materiaal bevat, is bovendien kleiner en lichter geworden, en dus goedkoper en makkelijker te transporteren. De behandeling van een patient is daarmee de helft goedkoper geworden dan de zogenaamde monotherapie met eflornithine (€ 223 i.p.v. € 447).

Oude methoden
Tot nu toe waren er twee manieren om patienten met slaapziekte te behandelen. De monotherapie met eflornithine bestaat uit 56 injecties. Twee weken lang moet de patient 4 keer per dag een uur aan het infuus liggen. Deze behandeling is erg zwaar, zowel voor de patient als voor zijn verzorgers. Het enige alternatief waren pijnlijke injecties met melarsoprol. Melarsoprol is echter zo giftig dat 5 procent van de patienten eraan sterft. Eflornithine werkt beter dan melarsoprol, maar omdat die behandeling zo duur en zo zwaar is, werden veel patienten toch met melarsoprol behandeld. ‘Tot nu verloren we patienten door oude, giftige medicatie zoals melarsoprol. We zijn dus bijzonder blij met deze nieuwe, veiligere en eenvoudigere therapie om levens te kunnen redden,’ aldus Jacqueline Tong, specialist humanitaire zaken van Artsen zonder Grenzen.

Samenwerking
NECT werd ontwikkeld door de onafhankelijke organisatie DNDi en haar partners, waaronder Artsen zonder Grenzen. De logistieke afdeling van Artsen zonder Grenzen ontwikkelde samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de kit met de medicatie en het materiaal. De WHO voorziet landen nu gratis van NECT, in de hoop dat hun nationale gezondheidsprogramma’s zullen overschakelen van melarsoprol op NECT.

Wat is slaapziekte?
Slaapziekte wordt overgebracht door de tseetseevlieg en tast het zenuwstelsel aan. Dat veroorzaakt eerst koorts, hoofd- en spierpijn, later neuropsychiatrische problemen, stuiptrekkingen en ernstige slaapstoornissen. Wanneer ze niet behandeld wordt, leidt slaapziekte altijd tot een coma en de dood. Sinds 2001 heeft Artsen zonder Grenzen wereldwijd meer dan 44.500 patienten behandeld voor slaapziekte.

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen