Samenwerken in de strijd tegen kanker

Array

europese-vlaggenDe EU-landen gaan intensiever samenwerken voor preventie, behandeling, onderzoek en informatieuitwisseling op het gebied van kanker.Jaarlijks wordt bij 3,2 miljoen Europeanen kanker vastgesteld. Na hart- en vaatziekten is kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Vooral borst-, long- en darmkanker komen vaak voor. Maar er zijn grote verschillen tussen de 27 EU-landen, zowel wat het aantal kankers als de overlevingskansen van de patient betreft.Hongaarse mannen hebben tweemaal zoveel kans om te overlijden aan kanker als Finnen of Zweden. Voor vrouwen is het risico dan weer het grootst in Denemarken, bijna dubbel zo groot als in Griekenland of Spanje.

Het cijfer voor darmkanker in Duitsland is bijna het dubbele van dat in Griekenland, terwijl borstkanker vaak voorkomt in Belgie en Frankrijk en minder vaak in Letland, Litouwen of Roemenie.

Die grote verschillen tussen EU-landen zijn niets nieuws. Er spelen allerlei factoren mee, zeker ook het feit dat ieder land op zijn eigen manier statistieken maakt. Maar juist dat die verschillen zo groot zijn en blijven, doet vermoeden dat de gezondheidszorg niet overal in de EU even doeltreffend is.

Onder andere vanwege die ongelijkheid en het grote aantal gevallen van kanker wil de EU dat landen beter gaan samenwerken. Kankerbestrijding is al lang een prioriteit in het EU-beleid voor volksgezondheid.

De Europese Commissie heeft op 29 september het Europees partnerschap voor de strijd tegen kanker opgericht. Daarin worden onderzoekers, artsen, beleidsmakers en patientenverenigingen in vier werkgroepen samengebracht. Iedere groep zal zich over een eigen thema buigen: kankerpreventie, behandeling, onderzoek en gegevensverzameling.

De komende vijf jaar zullen de groepen nagaan hoe de kankercijfers omlaag kunnen worden gebracht, bijvoorbeeld door meer screening op borst-, baarmoederhals- en darmkanker of door meer coördinatie in het kankeronderzoek. Ze moeten ook zorgen voor meer nauwkeurige en vergelijkbare gegevens. De Commissie zal de werkgroepen aansturen en de nodige administratieve en wetenschappelijke bijstand verlenen.

De hoop is dat de EU-landen door hun kennis, capaciteit en ervaring te delen, de ziekte beter kunnen voorkomen en behandelen. Samenwerking kan in ieder geval dubbel werk voorkomen en het helpt om de beschikbare middelen optimaal te benutten.

De EU wil in het volgende decennium (tegen 2020) 15% minder nieuwe gevallen. Dat zou een daling met 510 000 gevallen betekenen. En omdat het aantal gevallen door de vergrijzing alleen nog maar toeneemt, is dat een grote uitdaging.

Kanker veroorzaakt 2 van de 10 overlijdens bij vrouwen, en 3 van de 10 bij mannen.

EU-partnerschap voor kankerbestrijding

Bron: EU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen