Ziekenhuis Bernhoven overweegt stappen tegen Consumentenbond

Array

bernhovenZiekenhuis Bernhoven overweegt stappen tegen de Consumentenbond. Reden daarvoor is de berichtgeving in de Gezondgids. Daarin staat dat de zorg aan borstkankerpatienten in Bernhoven (Veghel en Oss) niet goed op orde is.

De Consumentenbond bracht de bewuste Gezondgids in oktober uit. In een artikel over de zorg aan patienten met borstkanker staat ziekenhuis Bernhoven met zowel locatie Oss als Veghel vermeld als ziekenhuis dat achterblijft. Twee redenen zouden daaraan ten grondslag liggen: het aantal ingrepen is minder dan 130 per jaar, en bij Bernhoven zouden alle chirurgen de ingrepen verrichten en niet gespecialiseerde chirurgen. Volgens Bernhoven zijn die feiten allebei onjuist. “De ondergrens van 130 ingrepen per jaar wordt in Bernhoven ruimschoots gehaald”, zo laat het ziekenhuis in een persbericht weten. “Gezamenlijk voeren vier chirurgen meer dan 170 ingrepen per jaar uit, in zowel Veghel als Oss. De Consumentenbond heeft echter de norm voor het gehele ziekenhuis per locatie laten gelden. Daarbij negeerde de bond de toelichting van het ziekenhuis op de cijfers waarin dit duidelijk werd uitgelegd.”
Verder spreekt de consumentenbond over ‘differentiatie’ binnen de maatschap, wat inhoudt dat een aantal chirurgen extra gespecialiseerd is in mammachirurgie. In Bernhoven is in 2003 een mammapoli opgericht. “Een van onze chirurgen, Y. Paquay, coördineert die poli. Paquay is het bovenlokaal hoofd van de mammachirurgie, die zij samen met drie andere chirurgen uitvoert.” Die chirurgen werken in Oss en Veghel.
Ziekenhuis Bernhoven beraadt zich momenteel op nadere stappen tegen de Consumentenbond. Verder gaat het de patienten die op dit moment onder behandeling zijn voor borstkanker, de juiste informatie verstrekken.

In tegenstelling tot de berichtgeving in de Gezondgids van de Consumentenbond, is de zorg aan patienten met borstkanker in ziekenhuis Bernhoven goed op orde. Bernhoven gaat de eigen patienten, die op dit moment onder behandeling zijn voor borstkanker, de juiste informatie verstrekken.

In de Gezondgids van oktober die door de Consumentenbond is uitgebracht, is een artikel opgenomen over de zorg aan patienten met borstkanker. Daarin staat ziekenhuis Bernhoven met zowel locatie Oss als locatie Veghel vermeld als ziekenhuis dat achterblijft als het gaat om de zorg aan patienten met borstkanker.

Deze conclusie is gebaseerd op de zogenaamde prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over geheel 2008. Sinds medio 2008 is de situatie in Bernhoven echter anders dan begin 2008. Bernhoven staat in het rijtje ziekenhuizen dat achterblijft, op basis van twee gegevens: het aantal ingrepen per jaar is minder dan 130, en de ingrepen worden verricht door alle chirurgen en niet door daarin gespecialiseerde chirurgen.
Beide feiten zijn onjuist.
Ruimschoots

De ondergrens van 130 ingrepen per jaar (vastgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg) wordt in Bernhoven ruimschoots gehaald. Gezamenlijk voeren vier chirurgen meer dan 170 (!) ingrepen per jaar uit, in zowel Veghel als Oss. De Consumentenbond heeft echter de norm voor het gehele ziekenhuis per locatie laten gelden. Daarbij negeerde de bond de toelichting van het ziekenhuis op de cijfers waarin dit duidelijk werd uitgelegd (zie: www.ziekenhuizentransparant.nl, en zoek op Bernhoven).

Verder spreekt de consumentenbond over ‘differentiatie’ binnen de maatschap. Dit houdt in dat een aantal chirurgen extra gespecialiseerd zijn in mammachirurgie. Sinds de oprichting van de mammapoli in 2003, wordt de mamma-care in Bernhoven gecoördineerd door een van onze chirurgen, mw. Dr. Y. Paquay. Zij is het bovenlokaal hoofd van de mammachirurgie. De mammachirurgie wordt uitgevoerd door mw. dr. Paquay en drie andere chirurgen. Zij werken in Oss en Veghel en worden aangestuurd door dr. Paquay.
Multidisciplinair

Daarnaast bespreken de medisch specialisten waarbij u onder behandeling bent, samen met deskundigen uit het UMC St. Radboud in Nijmegen in multidisciplinair overleg de situatie van elke patient. Ook vóór 2008 kregen patienten met borstkanker in Bernhoven dus de best mogelijke zorg.

Bron: Ziekenhuis Bernhoven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen