Rapport Financiële Trends Algemene ziekenhuizen 2009

Array

water cirkelAlgemene ziekenhuizen moeten miljard bezuinigen
De zestig Algemene of Regionale ziekenhuizen in Nederland moeten bijna een miljard euro bezuinigen om financieel weerbaar te worden. Dat vergt een kostenbesparing van 13,5 procent. Samenwerking in besparende ICT processen op het gebied van financien en HRM kan daaraan een bijdrage leveren. Dat stelt AME Research in het Rapport Financiele Trends Algemene Ziekenhuizen 2009 dat vandaag op www.ame.nl is verschenen.

De meeste algemene ziekenhuizen staan er financieel zwak voor. Toch ontbreken prikkels tot kostenbeheersing. Zij zijn niet toegerust om de gevolgen van 20 procent bezuinigingen in de curatieve zorg in het kader van de brede heroverweging van het Kabinet op te vangen. Onbekend is welke maatregelen de Tweede Kamer zal nemen en hoe de zorgconsument daarop zal reageren, aldus het rapport dat een reeks risicofactoren in kaart brengt.

Nij Smellinghe beste
Het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten, naar omzet en personeel een van de kleinste Algemene ziekenhuizen, komt op basis van de jaarcijfers over 2008 als financieel best geleide ziekenhuis uit de bus. Nummer 2 is de Middenveld Zorggroep uit Hoogeveen en het derde ziekenhuis is Sint Jansdal uit Harderwijk. Tenminste tien ziekenhuizen staan er financieel zeer zwak voor. De ranglijst van alle 60 ziekenhuizen staat op www.ame.nl.

Bedrijfswinst omhoog
Wanneer de ziekenhuizen private investeerders willen aantrekken moeten zij streven naar een bedrijfsresultaat van 10 procent van de omzet, aldus de analyse. Dat is nu 2,9 procent van de omzet. Ook zonder private investeerders moeten de ziekenhuizen een grote efficiencyslag maken. De omzet stijgt nu jaarlijks 7 procent, een vol procent meer dan het ministerie van Volksgezondheid denkt en veel meer dan het bruto binnenlands product dat dit jaar daalt met 4,75 procent en in 2010 niet groeit. Daardoor ontstaat er een steeds grotere kloof tussen de groei van de vraag naar zorg en het aanbod van de financiering ervan.

Dit rapport maakt deel uit van een serie. Eerder dit jaar verschenen rapporten over Topklinische en Academische Ziekenhuizen. Zij zijn gebaseerd op aan de jaarverslagen van alle ziekenhuizen ontleende gegevens tot en met 2008 welke zijn opgenomen in de database AME ANALIST ONLINE waarop een abonnement mogelijk is.

AME Research verricht financieel onderzoek naar ICT ondernemingen en heeft de ziekenhuizen uitgekozen als verticale markt voor financieel onderzoek met als doel om na te gaan welke bijdrage ICT kan leveren om de financien van ziekenhuizen te verbeteren.


Bron: AME Research B.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen