Taallerende kinderen laten ‘overbodige’ verwijswoorden weg

Array

kinderen in een kringWanneer kinderen hun eerste zinnen gaan spreken, laten ze vaak functionele elementen weg zoals lidwoorden, voornaamwoorden en de verbuiging van werkwoorden. Roberta Tedeschi promoveert op een onderzoek naar de oorzaken voor een speciale vorm van weglating in het taalgebruik van Italiaanse kinderen: het weglaten van zogenoemde clitica.

Clitica zijn korte onbeklemtoonde woorden die zelfstandig worden gebruikt maar die worden uitgesproken alsof ze deel uitmaken van het woord dat eraan voorafgaat of erop volgt. In het Italiaans bijvoorbeeld ’ti’ in ‘mio fratello non ti conosce’ (mijn broer kent je niet).

Tedeschi noemt twee belangrijke redenen waarom Italiaanse kinderen clitica vaak weglaten. Ten eerste hebben kinderen toch al de neiging om bepaalde onbeklemtoonde lettergrepen weg te laten. Bovendien laten kinderen verwijswoorden vaak weg als uit het voorgaande zinsdeel gemakkelijk duidelijk wordt waaraan wordt gerefereerd. Omdat bij clitica per definitie heel duidelijk is waarnaar ze verwijzen, zijn ze bij uitstek geschikt om weg te laten.

Tedeschi constateert dat het weglaten van clitici niet zozeer te maken heeft met een verschil in kennis van grammatica tussen kinderen en volwassenen, maar veeleer met de coördinatie tussen verschillende aspecten van linguïstische kennis zoals syntax, uitspraak, betekenis en context.

11-11-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Roberta Tedeschi, Geesteswetenschappen
Proefschrift: Acquisition at the Interfaces. A Case Study on Object Clitics in Early Italian
Promotor 1: Prof.dr. P.H.A. Coopmans
Promotor 2: Prof.dr. M.B.H. Everaert
Copromotor 1: Dr. A. Gualmini

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen