Bloedvaten gevuld houden na bloeding

Array

bloedvaten hoofdDagelijkse meting van de hoeveelheid bloed in de bloedvaten is behulpzaam om het optreden van ondervulling van de vaten na een subarachnoïdale hersenbloeding (SAB) te voorkomen. Hiermee kan mogelijk het ontstaan van hersenschade na een SAB worden voorkomen. Het bijhouden van de vochtbalans en de interpretatie van diverse parameters van de bloedsomloop zijn gebruikelijke methoden om het vochtbeleid na een SAB te sturen en te pogen om de vullingstoestand normaal te houden.

Reinier Hoff laat in zijn proefschrift echter zien dat deze methoden geen betrouwbare informatie geven over de daadwerkelijke vullingstoestand en dat bij gebruik van deze methoden ondervulling nog veel voorkomt. Wanneer nu het vochtbeleid wordt gestuurd op basis van dagelijkse metingen van het bloed in de vaten, blijkt het beter mogelijk om de vullingstoestand normaal te houden, aldus Hoff. Of hiermee ook daadwerkelijk de uitkomst voor de patienten na een SAB wordt verbeterd is nog niet duidelijk.

Reinier Hoff, Geneeskunde

Proefschrift: Intravascular volume after aneurysmal subarachnoid hemorrhage

05-11-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Promotor 1: Prof.dr. C.J. Kalkman Promotor 2: Prof.dr. G.J.E. Rinkel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen