Bacterie met grijparmpjes blokkeert indringers

Array

Lactobacillus rhamnosusBacterien in drankjes als Vifit blokkeren ziekteverwekkers door zich met grijparmpjes aan de darmwand te hechten. Dit ontdekte een groep Finse, Belgische en Nederlandse onderzoekers, gecoördineerd door prof. dr. Willem de Vos van het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen University. De resultaten zijn eind vorige week gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

De in bacteriedrankjes, zoals Vifit, vaak voorkomende Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) bacterie geniet wereldfaam vanwege de duidelijke gezondheidseffecten. Onderzoekers weten al een tijdje dat LGG de darmwand minder doorlatend maakt voor indringers. ‘LGG heeft een lange historie van veilig gebruik’, stelt de Vos. ‘De gezondheidseffecten zijn in talloze trials aangetoond, alleen wisten we niet hoe het werkte.’ LGG blijkt een soort grijparmpjes te hebben, zogenaamde pili, met aan het uiteinde een bindingseiwit waarmee het zich vastzet in de slijmlaag van de darm. Hierdoor beschermt de bacterie de darmcellen en versterkt het de barrièrefunctie van de darm. Andere bacteriestammen of mutanten die deze pili of het bindingseiwit niet hebben, blijven veel korter in de darm. ‘Die binding aan het darmslijmvlies zorgt ervoor dat LGG langer in de darm blijft hangen en dus ook langer actief blijft’, legt de Vos uit. ‘We denken dat LGG in competitie is met ziekteverwekkers die ook aan het slijmvlies binden. Die ziekteverwekkers verliezen als er voldoende LGG-bacterien in de darm zijn: competitieve uitsluiting.’

Nu het mechanisme van de gezondheidseffecten van LGG is opgehelderd, lijkt het logisch om te zoeken naar een LGG-variant die nog langer in de darm blijft. ‘We zouden kunnen werken aan een LGG-bacterie die nog meer van dat bindingseiwit heeft, zodat die nog langer in de darm actief blijft’, vertelt de Vos. ‘Dat kan met genetische modificatie, maar ook met traditionele selectiemethoden, waarbij je bacterien uitkiest op de aanwezigheid van dit eiwit.’

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen