Volop bedrijvigheid in biotechsector door startkapitaal

Array

lshNegentig procent van de bedrijven in de life sciences sector die tussen 2000 en 2004 zijn gestart, onder andere met startkapitaal via het BioPartner Programma, is nog steeds actief. Maar liefst driekwart van deze bedrijven heeft momenteel producten of diensten op de markt gebracht. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door InnoTact Consulting B.V. en het Life Sciences & Health (LSH) Innovatie Programma onder 46 van de gestarte bedrijven. Gezamenlijk zijn de actieve bedrijven goed voor 750 arbeidsplaatsen en een omzet van € 70 miljoen in 2008. Daarnaast ‘outsourcen’ zij nog eens voor € 15 miljoen per jaar. “Dit is het bewijs dat het initiatief om het ondernemersklimaat in de life sciences sector in Nederland op langere termijn te verbeteren, in het bijzonder door het verstrekken van een startkapitaal, is geslaagd,” aldus Willem de Laat, managing director van het LSH Innovatie Programma.

Begin 2000 werd het BioPartner programma gestart om het aantal startende ondernemingen op het terrein van de life sciences in Nederland te vergroten. Tot aan het einde van 2004 resulteerde dat in de oprichting van negentig Life Sciences bedrijven. Bijna tien jaar later zijn van deze bedrijven nog tachtig actief en is de impact van het programma nog steeds voelbaar in de Nederlandse life sciences sector. Het heeft geleid tot volop bedrijvigheid, nieuwe arbeidsplaatsen en publiek private samenwerking in de gehele sector.

“In eerste instantie was er twijfel over de invloed van het initiatief bij de opstart van sterke, lange-termijn bedrijven in de life sciences sector. Het feit dat bijna tien jaar na de start van het programma het aantal nog actieve bedrijven zelfs het originele doel van 75 nieuwe life sciences bedrijven heeft overschreden, is voor mij bewijs dat financiering vanuit de overheid hierin een grote rol kan spelen,” aldus De Laat. “Nota bene blijkt dat de subsidiegelden uit die jaren om bedrijven zogenoemde ‘proofs of concepts’ en solide business plannen te laten ontwikkelen, nu nog steeds leiden tot de oprichting van nieuwe Life Sciences bedrijven. Op deze manier kan de life sciences sector zich nog meer inzetten voor een hogere kwaliteit van de gezondheidszorg en een betere economische positie van Nederland als Kennisland.”

Over het BioPartner Programma
Het BioPartner Programma werd opgezet om het ondernemerschap in de life sciences sector te bevorderen door allereerst een netwerk te bieden voor startende ondernemers. Daarnaast door subsidies te verstrekken om ondernemingen op te starten. Verder door zogeheten incubatorfaciliteiten te bieden en het gezamenlijk gebruik van kostbare onderzoeksapparaten mogelijk te maken. Ook omvatte het programma een fonds om te participeren in startende Life Sciences bedrijven. In totaal omvatte het programma 45 miljoen euro.

‘Pre-seed Grant’
Het LSH Innovatie Programma wil voortborduren op de behaalde successen in de biotechsector. Hiervoor investeert zij in het subsidie programma ‘Life Sciences Pre-Seed Grant’ dat als doel heeft ondernemingen in de gehele life sciences sector de komende jaren op weg te helpen in deze voor de Nederlandse economie belangrijke sector. Zie ook www.preseedgrant.nl

Over LSH
Het Life Science & Health Innovatie Programma is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid om de life sciences & health sector te versterken. LSH wordt aangestuurd door de sector en gesteund door de Nederlandse overheid. De betrokken partijen zijn de drie topinstituten Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), TI Pharma en BioMedical Materials program (BMM). Andere betrokken organisaties zijn NGI (Netherlands Genomics Initiative), regionale organisaties, universiteiten, EVD, TWA netwerk, NFIA en High Profile Group. Het bedrijfsleven is onder andere vertegenwoordigd via de brancheverenigingen Niaba, Nefarma en BioFarmind. De sector life sciences & health bevordert innovatie in de biotechnologie en biomedische wetenschap, hogere kwaliteit van de gezondheidszorg en een betere economische positie van Nederland als Kennisland. Zie ook www.lifescienceshealth.nl.

Over InnoTact Consulting
InnoTact Consulting BV (1998), Leusden, is een onafhankelijk Life Sciences adviesbureau. Zij adviseert zowel overheden, publieke en private partijen, binnen en buiten Nederland. InnoTact richt zich op het verwezenlijken van de ambities van de opdrachtgever op het terrein van Life Sciences. In 2005 voerde InnoTact Consulting in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken de evaluatie van het BioPartner programma uit. Naast programma evaluaties heeft het bureau naam gemaakt met Publiek-Private partnering, Strategie ontwikkeling, Technologie-Markt verkenningen en de ontwikkeling van clusters op het terrein van de Life Sciences. Voor meer informatie: www.innotact.nl

Bron: Life Sciences & Health

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen