NZa stelt verantwoordelijkheid zorgaanbieder centraal bij steunverlening

Array

euroRegie Early Warning Systeem en steun bij één toezichthouder
De Nederlandse Zorgautoriteit adviseert de minister van VWS een Early Warning Systeem (EWS) in de zorg op te stellen dat de eigen verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder centraal stelt. Verder adviseert zij de regie voor de uitvoering van het EWS en het eventueel daarop volgende steunbeleid bij de NZa te leggen en zodoende deze regie in één hand te houden. Dit schrijft de NZa in haar reactie op het verzoek van de minister om een aantal beleidsvoornemens uit zijn brief ’Ruimte en rekenschap in zorg en ondersteuning’ nader uit te werken.

De NZa is voorstander van een EWS waarin de zorgaanbieder primair verantwoordelijk is voor het tijdig signaleren en melden van problemen die eventueel kunnen leiden tot continuïteitsproblemen van cruciale zorg. Cruciale zorg is zorg die voor alle consumenten ten allen tijde in voldoende mate beschikbaar moet zijn. Het EWS dient daarbij vooral als ‘self assessment’ instrument voor de zorgaanbieder en de interne toezichthouder. Hiermee kan hij tijdig zelf bijsturen en voorkomen dat zijn instelling, en daarmee de cruciale zorg, in gevaar komt.

Van belang bij het nog te ontwerpen EWS is dat, mocht de cruciale zorg onverhoopt toch in gevaar dreigen te komen, de bestuurder dit tijdig moet melden. Hij moet daarnaast zelf met een herstelplan komen en dit vervolgens uitvoeren. Mocht in die periode blijken dat de cruciale zorg ook dan nog in gevaar blijft, dan moet snel en efficient ingrepen kunnen worden. Te denken valt daarbij aan een zogeheten noodregeling met de aanstelling van een bewindvoerder. Andere mogelijke maatregelen zijn het aanbesteden van de cruciale zorg bij andere of nieuwe aanbieders of het verschaffen van tijdelijke steun in de vorm van een lening.

Voor een solide en efficient EWS en de snelheid van het daarop eventueel volgende steunbeleid, is het van belang dat de regie van het hele traject bij een toezichthouder is belegd. Dit voorkomt onder meer stapeling van besluitvorming en het te lang moeten wachten op een beslissing over het al dan niet verlenen van steun, waardoor zorginstellingen mogelijk onnodig verder in de problemen raken.

De NZa is, gezien de taken die zij heeft als zorgspecifieke markttoezichthouder, de meest aangewezen overheidsinstantie om de regie te voeren op het totale traject. De NZa is als marktmeester immers verantwoordelijk voor de markt als geheel; het verlenen van steun aan één partij verstoort het bestaande evenwicht op de markt en kan nadelen opleveren voor de consument. Het al dan niet verlenen van steun is bovendien van invloed op de toe- en uittreding van zorgaanbieders op de markt. Dit is bij uitstek een verantwoordelijkheid van de markttoezichthouder.

Op verzoek van de minister zal de NZa de komende maanden nadere uitwerking geven aan het EWS en het steunbeleid dat hiermee samenhangt.

Brief NZa – 22 oktober 2009

Brief VWS – 22 juli 2009

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen