Het accepteren van HIV vergroot therapietrouw

Array

potjes medicijnenDe mate waarin hiv-geïnfecteerde personen accepteren dat zij hiv-positief zijn, beïnvloedt in belangrijke mate of het iemand lukt therapietrouw te zijn aan de HIV-medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van Sigrid Vervoort. Het beïnvloedt ook iemands keuze om HIV geheim te houden of niet. Om HIV-geïnfecteerde personen goed te kunnen begeleiden bij therapietrouw aan HIV-remmers wilde Sigrid Vervoort begrijpen waarom de ene persoon wel en het de andere persoon niet lukt om de medicatie trouw te slikken.

Uit haar onderzoek bleek dat personen die HIV accepteren er alles aan doen de medicatie trouw te nemen. Het lukt hen meestal de obstakels te nemen en trouw pillen te slikken. Voor personen die moeite hebben met HIV-positief zijn is op tijd pillen slikken veel lastiger. Zij worden liever niet geconfronteerd met HIV. Andere dingen in het leven krijgen voorrang als het zo uitkomt.

Ook de keuze al dan niet open te zijn over HIV naar anderen wordt beïnvloed door de mate van acceptatie van HIV. Niet vertellen leidt tot minder vragen van anderen waarmee confrontatie met HIV wordt vermeden. Iemands keuze tot openheid of niet is tevens gebaseerd op ingeschatte consequenties (stigmatisering).

19-11-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Sigrid Vervoort, Geneeskunde
Proefschrift: Adherence to HAART. A study of patient’s perspectives and HIV nurse consultants’ strategies
Promotor 1: prof. dr. I.M. Hoepelman
Promotor 2: prof. dr. J.C.C. Borleffs
Promotor 3: prof. dr. M.H.F. Grypdonck

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen