NZa: budgetsysteem afschaffen per 2011

Array

Geld en zorg 2NZa wil snelle en verantwoorde overgang naar prestatiebekostiging
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Klink om op korte termijn het budgetsysteem te beeindigen en over te stappen op prestatiebekostiging. De NZa heeft een overgangsmodel ontwikkeld om dit op zorgvuldige wijze te doen. Dat model geeft partijen vrijheid bij de onderhandelingen, maar vangt in de transitieperiode de belangrijkste risico’s op die zich kunnen voordoen. Einddoel van het voorstel is volledige prestatiebekostiging binnen enkele jaren. Dat stelt zorgverzekeraars in staat de beste zorg in te kopen voor de consument tegen een betaalbare prijs. Het deel van de ziekenhuiszorg waar vrije prijzen gelden kan onder dit model al in 2011 worden uitgebreid naar 50%.

De NZa adviseert om in 2011 het budgetsysteem te beeindigen en op zorgvuldige wijze over te stappen op volledige prestatiebekostiging. Dit is in het belang van de consument omdat het verzekeraars in staat stelt de beste zorg in te kopen voor de laagste prijs. Daarnaast vergemakkelijkt het de onderhandelingen tussen verzekeraars en ziekenhuizen en kunnen de ziekenhuizen beter dan nu hun bedrijfsvoering en productie inrichten. Dit komt ten goede aan kwaliteit en innovate en daarmee ook aan consumenten. Omdat er gelijktijdig veel verandert in de ziekenhuiszorg is een transitiemodel noodzakelijk, dat de risico’s in de overgangsperiode ondervangt. De eerste verandering is de overstap van budgettering naar prestatiebekostiging. De tweede verandering is de verbetering van het DBC systeem (DOT). Per 2011 worden de huidige 30.000 DBC’s teruggebracht naar 3.000 DBC’s. Tot slot wordt het deel van de zorg met vrije prijzen (het B-segment) verruimd naar 50%.

Voor een korte overgangsperiode adviseert de NZa het zogeheten ‘integrale ingroeimodel’ (het Z-model). Dat overgangsmodel voorkomt in de eerste drie jaren grote schommelingen in de inkomsten van instellingen en laat voldoende vrijheidsgraden over voor onderhandelingen. In die drie jaar is een deel van de omzet van de ziekenhuizen gegarandeerd. Elk jaar neemt het gegarandeerde deel af en neemt het eigen risico van de instellingen toe. Zo groeien instellingen toe naar een situatie van volledige prestatiebekostiging met meer vrijheden. De precieze afbouw zal op korte termijn worden vastgesteld, maar is in ieder geval zo snel als mogelijk. De NZa benadrukt dat het om een tijdelijk model gaat en doet aanbevelingen in het advies om dit te garanderen. Voor een snelle overgang naar prestatiebekostiging moeten de gereguleerde DBC-tarieven beter dan nu de werkelijke kosten in de ziekenhuizen weerspiegelen. Hieraan moet samen met de sector worden gewerkt.

Het overgangsmodel werkt alleen als het wordt toegepast op de totale omzet van ziekenhuizen, dus zowel het huidige B-segment als het A-segment dat gereguleerde prijzen kent. Dat betekent voor de korte termijn dat de vrijheid die het huidige B-segment kent wordt ingeperkt. Daar staat tegenover dat het vrij onderhandelbare deel wordt vergroot naar 50%. Een belangrijk voordeel van die benadering is dat het de gevolgen van de grote veranderingen opvangt en gelijktijdig voldoende vrijheidsgraden overlaat. Na drie jaar eindigt de overgangsfase en geldt volledige prestatiebekostiging.

Uitvoeringstoets ‘Van Budget naar Prestatie’ Advies uitbreiding B-segment 2011′

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen