Parlement, blijft de vrije artsenkeuze overeind?

Array

De vrije artsenkeuze moet voor alle Nederlanders overeind blijven

geld en artsStel dat jij een patient behandelt met een nare, zeldzame huidziekte. Je wilt die patient verwijzen naar een specialistengroep in een algemeen ziekenhuis 200 kilometer verderop. Want uit je eigen ervaring, vakbladen en diverse overheidswebsites weet je dat die specialisten innovatieve zorg bieden en veel ervaring hebben met die zeldzame dermatologische aandoening. De te verwijzen patient zucht even bij jouw advies, laat zich overtuigen en reist af.

Als ziekenhuizen volledig uit DBC’s worden betaald, zou het zo maar kunnen, dat de verzekeraar van jouw patient geen zorg heeft ingekocht bij dat ziekenhuis in die andere provincie. Dan kan jouw patient helemaal niet naar die specialistengroep.

Zorginnovatie is alleen beschikbaar voor verzekerden waarvan verzekeraars wel zaken met innoverende ziekenhuizen. Prof. Dr. Guus Schrijvers vindt het niet in het belang van de volksgezondheid dat een innovatie alleen beschikbaar komt voor verzekerden van een paar zorgverzekeraars. De vrije artsenkeuze voor alle Nederlanders moet overeind blijven. Schrijvers stootte op dit probleem in zijn onderzoek naar bekostiging van ziekenhuisinnovaties dat medio juli van start ging. Uit de bestudeerde stukken van tal van koepelorganisaties en adviesorganen werd hem niet bevestigd dat die vrije artsenkeuze overeind blijft bij de 100% invoering van de DBC-structuur.

Afgelopen woensdag 28 oktober hield de Tweede Kamer een ronde tafelconferentie over innovaties in de gezondheidszorg. Prof. Dr. Guus Schrijvers was één van de uitgenodigde experts. Hij heeft toen aan de Kamerleden gevraagd of ze wel of niet van plan zijn de vrije artsenkeuze overeind te houden. Als dat niet zo is, moeten zorgverzekeraars innovaties voor hun verzekerden zelf bekostigen. Als de vrije artsenkeuze overeind blijft en een innovatie spoedig voor alle Nederlanders beschikbaar te stellen, ligt bekostiging van de ontwikkeling en uittesten van innovaties voor de hand uit algemene gelden van ZonMw en van het College voor Zorgverzekeringen.

Op 28.10 kreeg hij geen antwoord op zijn vraag. Wellicht komt dat nog. De uitkomsten van zijn onderzoek waarvoor hij vertegenwoordigers van 29 ziekenhuizen en vele experts binnen beleidsinstanties ontmoette, komt eind november uit. Op vrijdag 29 januari 2009 organiseert het Julius Centrum een congres over recente nationale en internationale ontwikkelingen in zorgpaden en multidisciplinaire ofwel thema poliklinieken in ziekenhuizen. Dat zijn belangrijke zorginnovaties. Daar houd ik een plenaire inleiding over de uitkomsten van mijn onderzoek. Wil je naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure, meld je aan en deel je kennis en ervaring met andere innovatoren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen