IBA gaat protontherapiesystemen verhuren

Array

protontherapieHet Belgische farmabedrijf IBA gaat zijn protontherapiesystemen voor het behandelen van kankercellen verhuren. Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen klanten tegemoet komen die het moeilijk hebben om de aankoop van de apparatuur te financieren. IBA is de marktleider op het gebied van protonentherapie is een Belgisch/Waals bedrijf. Er zijn ondertussen al protontherapiesystemen verkocht aan verschillende landen (VS, China, Tsjechie, Duitsland, Italie, Oostenrijk), en er gaan stemmen op om een serieus aantal installaties in Nederland te bouwen.

IBA merkt daarbij op dat de aankoop en installatie van de systemen ongeveer 50 miljoen euro kost. Bovendien levert die hoge kost ook niet meteen grote inkomsten op. Ziekenhuizen en onderzoekscentra zien de aankoopprijs dan ook vaak als een rem om de systemen in gebruik te kunnen nemen.

Om dat probleem op te lossen heeft IBA een aantal huurformules opgesteld, afhankelijk van de situatie van de klant. Dat vergt van het Belgische farmabedrijf echter een heel ander business plan, aangezien IBA de initiele kosten op zich zal nemen. Anderzijds zal het de installatie van systemen voor protontherapie volgens het bedrijf aanmerkelijk versnellen. In de media was afgelopen zomer veel aandacht voor een nieuwe behandeling van kanker, protonentherapie. Protonentherapie is een bestralingsbehandeling met protonen in plaats van de huidige röntgenstralen.

IBA is wereldleider op het vlak van de behandeling van kanker door protontherapie (protonbundel). In tegenstelling tot radiotherapie is het met deze technologie mogelijk om kankercellen te behandelen zonder aan de naburige gezonde cellen te raken. In Amerika en Azie zijn al verschillende systemen van IBA operationeel of worden er geïnstalleerd.

Het eerste prototype werd in 2001 in Boston in gebruik genomen. Er was slechts één behandelingszaal. Gezien de grote vraag naar de behandeling werden vervolgens nieuwe zalen in gebruik genomen. Alle door IBA gecommercialiseerde centra tellen nu verschillende zalen. De protonbundel kan echter maar in één zaal tegelijk worden gebruikt omdat elk centrum maar over één protonversneller beschikt.

Met de eerste systemen voor de programmering van de bundel was het alleen mogelijk om de bundel manueel toe te wijzen aan een behandelingszaal. Er moest altijd iemand in de controlekamer zijn om de bundel op verzoek van een arts in de zaal toe te wijzen aan een van de behandelingszalen.

Met die manier van werken konden de verschillende zalen niet efficient en optimaal worden gebruikt. Bovendien was het voor de operator niet gemakkelijk om de prioriteiten te beheren. De artsen konden ook niet weten of de bundel beschikbaar was of al in een andere zaal werd gebruikt. Als gevolg daarvan, en omdat er geen communicatie was tussen de betrokkenen in de afgeschermde zalen, konden onnodig lange wachttijden ontstaan.

IBA heeft daarom een automatische bundelplanner ontwikkeld, geoctrooieerd en vervolgens gecommercialiseerd. De ‘Automatic Beam Scheduling’ maakt het mogelijk om de bundel automatisch aan een zaal toe te wijzen zonder dat een centrale operator aanwezig hoeft te zijn.

De arts ziet op een scherm in de controlekamer in welke zaal de bundel wordt gebruikt en wanneer hij vrij zal zijn. Op het scherm wordt ook de wachtlijst van de aanvragen weergegeven. Daarnaast kan de arts de prioriteit van zijn aanvraag bepalen.

Door dit systeem in te voeren, kan de coördinatie van de verschillende behandelingszalen worden verbeterd en dus de totale capaciteit worden verhoogd.

Met deze automatische planner versterkt IBA zijn leiderschap op de markt van protontherapiesystemen. Het systeem wordt vandaag wereldwijd al in drie centra gebruikt.

Bouwplannen
In Nederland zijn drie consortia die plannen ontwikkelen voor de bouw van een protonenkliniek, waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hiermee zijn grote investeringen gemoeid. Om protonentherapie beschikbaar te maken voor patienten in Nederland is het belangrijk dat de therapie wordt opgenomen in de basiszorgverzekering. Als dat gebeurt, verwacht het UMCG dat de eerste protonenkliniek in 2013 in gebruik genomen kan worden.

Protonen vernietigen een tumor evengoed als röntgenstralen, maar zorgen voor minder schade aan het omliggende gezonde weefsel. Hierdoor zijn de bijwerkingen minder. Ook kan met protonen een hogere dosis straling worden gegeven in de tumor, met gelijkblijvende schade aan het omliggende weefsel als bij bestraling met röntgen.

Bron: Express.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen