Vaker hoofdluis op scholen ondanks controles

Array

hoofdluis controleUit het ‘Landelijke Luizenonderzoek 2009’, blijkt een forse toename van het aantal hoofdluisbesmettingen in Nederland. Dit terwijl er steeds meer controles zijn op basisscholen. Ruim 25 procent van de ouders die deelnamen aan het onderzoek van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH), gaven aan dat er afgelopen jaar bij hun kind hoofdluis was geconstateerd. In het meest recente onderzoek van de GGD uit 1994, was dit ‘slechts’ 11 procent. Hoofdluizen komen vrij algemeen op scholen voor en zijn erg besmettelijk. De luizen kunnen bij nauw contact tussen twee personen “overstappen”. Ook kunnen ze via kleding, zoals bijvoorbeeld jassen aan een kapstok, van de ene persoon naar de ander worden overgebracht.

Het doel van het Landelijke Luizenonderzoek 2009 is inzicht te krijgen in het huidige aantal hoofdluisbesmettingen in Nederland en de stand van zaken rondom hoofdluiscontroles op de basisschool. Aan dit online onderzoek hebben 550 ouders en 232 leerkrachten meegedaan. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

– 25,5 procent van de ouders hadden de afgelopen 12 maanden een kind met hoofdluis. Dit is aanzienlijk meer dan de 11 procent uit een onderzoek door GGD in 1993

– Volgens 38 procent van de professionals uit het basisonderwijs, krijgt hun school minimaal 5 keer per jaar met hoofdluis te maken.

– Het aantal scholen dat systematisch luizencontroles uitvoert is met 28 procent gestegen. In het onderzoek ‘Hoofdluis, een blijvende kopzorg?’ door de Rijksuniversiteit Groningen uit 2003, bleek 58 procent van de scholen systematisch te controleren. In het Landelijke Luizenonderzoek 2009, is dit 86 procent.

– Ruim 91 procent van de scholen zegt te beschikken over voorlichtingsmateriaal. Hiervan is 82 procent afkomstig van de GGD en 18 procent van producenten van preventie- of bestrijdingsmiddelen.

Hoofdluis is niet alleen heel vervelend voor de kinderen, maar ook voor de ouders en de school. Preventief controleren is een belangrijk middel tegen de verspreiding van hoofdluis. Toch is er geen landelijke aanpak vanuit de overheid hiervoor. Ondanks de ruime aanwezigheid van voorlichtingsmateriaal en een groei van het aantal controles op school, is er een toename van het aantal hoofdluisbesmettingen. Er is in Nederland geen instantie die hoofdluisbesmettingen in kaart brengt of onderzoek doet naar de definitieve oplossingen voor dit probleem.

Bekijk de samenvatting van het onderzoek

Bron: LSH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen