NZa stelt DBC-tarieven ziekenhuiszorg vast

Array

dbcDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de DBC-tarieven 2010 voor de ziekenhuiszorg vastgesteld. Hierin is ook de korting van 375 miljoen euro op het honorarium van de vrijgevestigde medisch specialisten verrekend. De minister van VWS had de NZa hier in juli opdracht toe gegeven omdat de (macro)kosten voor medisch specialistische zorg het budgettair kader zorg overschreden. De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 januari 2010.

De NZa stelt elk jaar de zorgprestaties en de tarieven vast voor het daarop volgende jaar. Hierbij houdt zij rekening met de kostenontwikkelingen in de sector. De lijst van zorgprestaties verandert in 2010 nauwelijks, alleen de tarieven zijn aangepast. Deze zijn nu gebaseerd op de meest recente data en kostprijzen en daardoor representatiever. In de tarieven voor 2010 is ook het honorariumdeel voor medisch specialistische hulp aangepast vanwege de door VWS opgelegde korting. In de eerste plaats heeft de NZa de toeslag van de ondersteunende medisch specialisten verlaagd. Zij worden gecompenseerd voor een terugval aan inkomsten bij de introductie van het DBC-systeem. Inmiddels is het DBC-systeem verbeterd waardoor de toeslag voor de ondersteuners onevenredig hoog uitvalt.  De verlaging van de ondersteunerscompensatie levert een besparing van circa 150 miljoen euro op.

Om het restant van de korting te realiseren, verlaagt de NZa de honorariumtarieven van de vrijgevestigde medisch specialisten met een generieke korting van 12,7%. In eerste instantie wilde de NZa ook per specialisme de normtijden die aan de berekening van het DBC-tarief ten grondslag liggen, herijken. Het onderzoek dat de NZa daarnaar heeft laten doen, leverde echter onvoldoende solide gegevens op. Daarom heeft de NZa besloten de huidige normtijden te handhaven en de generieke korting van aanvankelijk 11% te verhogen naar 12,7%.

Voor patienten betekenen de wijzigingen dat zij in 2010 soms meer en soms minder gaan betalen dan in 2009 voor zorgprestaties. Gemiddeld dalen de tarieven met 7%.

De beleidsregels en de bijbehorende circulaire worden in de loop van maandag 9 november gepubliceerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen