IGZ: Tuchtzaken tegen gynaecoloog en verloskundige Westfriesgasthuis

Array

westfries-gasthuisDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzoek gedaan naar een calamiteit in het Westfriesgasthuis in Hoorn, waarbij een baby na de bevalling is overleden. De baby overleed op 7 mei 2009 in het VUMC na de bevalling in het Westfriesgasthuis in Hoorn. De  IGZ concludeert in het onderzoek dat de zorg aan moeder en kind, niet verantwoord is geweest. Gezien de ernst gaat de inspectie het handelen van twee bij de bevalling betrokken zorgverleners voorleggen aan de tuchtrechter. De IGZ heeft vertrouwen in de maatregelen die het ziekenhuis heeft genomen om verantwoorde zorg te bieden.

Met name communicatiestoornissen en onduidelijkheden in samenwerking en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de klinisch verloskundige en de gynaecoloog hebben bijgedragen aan de verdrietige uitkomst. Zowel het handelen van individuele professionals als het functioneren van de organisatie waren daar debet aan.
Het was de zorgverleners bekend dat de moeder eerder een moeizame bevalling had gehad. Ondanks deze kennis, werden bij de tweede bevalling van de moeder afspraken niet nagekomen en leverden de hulpverleners naar oordeel van de IGZ onverantwoorde zorg.

De IGZ legde het ziekenhuis in augustus al maatregelen op die grotendeels zijn geïmplementeerd om weer verantwoorde zorg te kunnen garanderen.

“ Gedurende een aantal weken 7 keer 24 uur aanwezigheid van een gynaecoloog in het ziekenhuis.
“ Begeleiding door een extern deskundige, hoogleraar verloskunde.
“ Bevoegdheden en grenzen moeten goed worden vastgelegd.
“ Werkafspraken moeten op schrift worden gesteld en uitgewerkt.
“ Het verbeteren van overdrachten.
“ Overdrachten in aanwezigheid van de gynaecoloog.
“ Poliklinische afspraken beter documenteren en expliciteren.
“ Onderlinge verhoudingen verbeteren.
“ Samenwerking met elkaar en anderen uitwerken en vastleggen.
“ Op de hoogte brengen van de stakeholders van de maatregelen.
“ Kwaliteitssysteem opzetten.
“ Het aan de inspectie voorleggen van het plan van aanpak en periodieke rapportage van de voortgang.

De IGZ onderschrijft de conclusies van het eerder gepubliceerde rapport van professor G.Visser.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "IGZ: Tuchtzaken tegen gynaecoloog en verloskundige Westfriesgasthuis"

  1. Onder aanvoering van Dr. Cees Renckens, vrouwenarts in het Westfriesgasthuis en voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij hitste deze club de samenleving onlangs nog gretig op om alternatieve artsen en therapeuten tegemoet te treden met het ontgrendelde pistool van de top-Nazi Hermann Goering ten einde deze medische ‘struikrovers’ via een ‘Berufsverbot’ te elimineren.

    De dood van baby Biendiya Ramgoelam op de afdeling van der Führer Renckens doet dit heerschap en zijn kompanen eindelijk in een juist daglicht staan. Doofpotterij is hen op het lijf geschreven. Zo ook in deze zaken en waarschijnlijk nog meer doofpotzaken. De leden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij geven hun eigen blunders en tekortkomingen nooit toe. Laat staan dat zij in staat zijn om gemaakte fouten te herstellen of hun slechte gedrag te verbeteren. Zelfreflectie, kritisch in de spiegel kijken, is geen bezigheid waar veel tijd aan wordt besteed. Veel gemakkelijker is het om af te geven op anderen en de schuld voor hun tegenvallende behandelingsresultaten en medische missers en misstanden aan anderen toe te schrijven. Bovendien is veelal het vinden van een zondebok voor hen, naast een boeiend tijdverdrijf, ook de enige manier om hun kwetsbare persoonlijkheid overeind te houden.

    Deze reductionistisch denkende fundamentalisten missen niet alleen zelfreflectie en het kritisch kijken naar het functioneren van de eigen beroepsgroep maar lijken zelfs het intellectuele vermogen daartoe verloren.

    Deze reguliere kwakzalvers kiezen met gemak een zondebok en menen daarmee zelf van elke zonde verschoond te blijven. Niets is echter minder waar. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat deze reguliere kwakzalvers niet langer hun falen kunnen verbergen achter een façade van witte jassen en indrukwekkende vocabulaire uitspraken.

    Staat er niet in de Wet BIG: ONBEKWAAM maakt ONBEVOEGD?

    Henny

  2. De slecht communicerende de artsen mogen gewoon blijven werken. Er is dus nog een baby door gebrek aan communicatie en empathie op de afdeling overleden en helaas vind ik erg weinig terug hoe het ziekenhuis dat nu gaat oplossen of heeft opgelost. Ik begrijp van veel mensen rondom deze kwestie en die de afdeling en artsen goed kennen dat de gynaecologen aldaar niet vooraan hebben gestaan bij de verstrekking van een flink dosis empathie en communicatie

  3. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    De omstreden voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, Cees Renckens in een moeilijke pakket, velen zien deze arts met genoegen een vreselijke vergissing begaan omdat deze de man zelf een flinke dosis objectiviteit mist.

    De arts in kwestie is volgens Visser deskundig en heeft een uitstekende reputatie, maar in dit specifieke geval heeft hij zich behoorlijk arrogant gedragen. Het overlijden van de baby is niet ten gevolge van foutief, medisch handelen maar van een uiterst slechte communicatie waardoor te laat actie is ondernomen.
    op de website van Ko van Dijk (http://www.kovandijkvertelt.nl/2009/09/het-westfries-slacht-huis/) vind je een flink stuk achtergrond.

    Uit de vele reacties op de artikelen over het drama blijkt dat er wel vaker dingen mis gaan in het Westfriesgasthuis dat schertsend is omgedoopt tot Westfries-slacht-huis. Ik denk dat het beter zou zijn geweest als dit ziekenhuis de hele afdeling tijdelijk zou sluiten. Net als bij de afdeling cardiologie van het Radboud. Ook hier was sprake van een falende communicatie. Met het tijdelijk sluiten van een afdeling geef je een sterk signaal af aan het publiek.

Comments are closed.

Recente artikelen