Nieuwe mogelijkheid onderhoudsbehandeling bipolaire stoornis

Array

astrazeneca bordHet College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft Seroquel XR® (quetiapine, éénmaal daags) goedgekeurd als geneesmiddel voor de behandeling van de bipolaire stoornis ter voorkoming van een recidief, bij patienten die voor een manische of depressieve episode reageerden op behandeling met quetiapine. Het geneesmiddel van AstraZeneca werd al ingezet bij de behandeling van bipolaire depressie en bipolaire manie. Daarmee is quetiapine het eerste geneesmiddel voor alle fasen van de bipolaire stoornis. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders lijdt aan deze aandoening.

Met de nieuwe registratie is voor het eerst een geneesmiddel beschikbaar voor alle fasen van de bipolaire stoornis. Dat betekent dat patienten met een bipolaire stoornis voortaan met één middel kunnen worden behandeld.

“Bipolaire stemmingsstoornissen zijn complexe aandoeningen, en in veel gevallen nog moeilijk te behandelen. Dat geldt zeker voor de lange termijn behandeling” stelt dr. R.W. Kupka, als psychiater verbonden aan het Kenniscentrum voor Bipolaire Stoornissen. “Uitbreiding van het arsenaal aan middelen die niet alleen de acute manische en depressieve episoden kunnen behandelen, maar ook kunnen voorkomen dat ze steeds terugkeren, is daarom van groot belang.”

In Nederland heeft ongeveer 1 procent van de bevolking een bipolaire stoornis, die voorheen als manisch depressief werd aangeduid. De ziekte kenmerkt zich door wisselende stemmingen. Patienten zijn de ene keer manisch of hypomaan, de andere keer depressief. Deze stoornis openbaart zich vaak voor het eerst tussen het vijftiende en vijfentwintigste levensjaar. De aandoening heeft in de meeste gevallen een aanzienlijke invloed op het welbevinden en functioneren van patienten.

Recente artikelen