Modellen en risicokaarten voor vector-overgedragen ziekten

Array

dengue_vectorVector-overgedragen ziekten zijn ziekten die worden verspreid door geleedpotigen zoals muggen, knutten, teken en zandvliegen. De vector (overbrenger) veroorzaakt niet zelf de ziekte, maar draagt het ziekmakende organisme over. Voorbeelden van vector-overgedragen ziekten zijn het West-Nijlvirus, de ziekte van Lyme en blauwtong. Om te onderzoeken of eventuele klimaatveranderingen effect hebben op het risico dat dit soort ziekten in Europa (meer) gaat voorkomen, zijn modellen nodig. Nienke Hartemink beschrijft hoe wiskundige modellen kunnen helpen om het risico op uitbraken van verschillende vector-overgedragen ziekten te bepalen. Ze beschrijft ook een methode om met de uitkomsten van deze modellen risicokaartjes te maken.

Een essentiele voorwaarde voor het kunnen opstellen van deze modellen is de beschikbaarheid van betrouwbare gegevens over de vectoren. Voorbeelden van deze gegevens zijn het aantal vectoren op een bepaalde plek, de levensduur van de vector en het vermogen van de vector om de ziekte over te dragen. Vaak is de beschikbaarheid van deze gegevens de beperkende factor voor het opstellen van modellen, Daarom blijven veldwerk en labwerk essentieel in de strijd tegen vector-overgedragen ziekten, concludeert Hartemink.

07-12-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Nienke Hartemink, Diergeneeskunde Proefschrift: Vector-borne diseases: the basic reproduction number R0 and risk maps Promotor 1: Prof. dr. ir. J.A.P. Heesterbeek

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen