Gewrichtsontstekingen opsporen via eiwit op B-cellen

0
264

gewrichtsontsteking reumatoide artritisLy Tran heeft in haar promotieonderzoek aangetoond dat gewrichtsontstekingen kunnen worden gedetecteerd via een eiwit dat zich bevindt op B-cellen. Deze cellen spelen een rol in de ziekte van non-Hodgkin, waarbij de B-cellen zich ontwikkelen tot kankercellen. Maar de B-cellen zijn ook medeveroorzaker van ontstekingen in gewrichten en lijken een rol te spelen bij reumatoïde artritis.

Rituximab is een antilichaam, dat zich specifiek bindt aan een eiwit op de B-cellen. Door een radionuclide aan rituximab te koppelen, worden er nieuwe toepassingen met rituximab gecreeerd. Zo gaat Tran in haar proefschrift in op de toepassing van radio-immunotherapie voor de behandeling van patienten met de ziekte van non-Hodgkin. Verder maakt de straling rituximab ook zichtbaar met een speciale camera. Tran toont aan dat een antigen op de B-cellen op deze manier zichtbaar gemaakt kan worden, waardoor gewrichtsontstekingen kunnen worden gedetecteerd.

11-12-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Ly Tran, Farmaceutische Wetenschappen Proefschrift: Pharmaceutical development and clinical application of radiolabeled rituximab Promotor 1: Prof. J.H. Beijnen Copromotor 1: Dr. A.D.R. Huitema Copromotor 2: Dr. J.W. Baars

Bron: UU