WHO wil eerstelijn versterken

Array

iWHODenis Porignon, expert op het terrein van gezondheidsbeleid bij de WHO hield op het Almeerse congres (zie bericht hierboven) een vlammend betoog over het WHO rapport Primary Health Care: now more than ever, waarvan hij medeauteur is. Er ontstaat,  aldus het rapport,  in veel landen een steeds grotere ontevredenheid over het gezondheidsbeleid. Er ontstaan steeds hogere verwachtingen over dat beleid. Gezondheidszorgsystemen veranderen niet vanzelf in de richting van een betere eerste lijn en hogere financiele vergoedingen. Porignon schetste dat er een groeiende behoefte is aan een drastische verandering van de internationale Primary Health Care (PHC).

Een verandering waarmee meer richting gegeven wordt aan de vaak gefragmenteerde gezondheidssystemen en goed wordt omgegaan met huidige en toekomstige uitdagingen voor de volksgezondheid. Hiervoor zijn volgens de WHO vier aansluitende hervormingen nodig binnen de PHC:

1)Een verandering in de richting van de PHC zodanig dat mensen centraal komen te staan.  Hierbij is het van belang dat de zorg begrijpelijk en geïntegreerd is, dat er continuïteit van zorg is en dat er een persoonlijke en betrouwbare relatie is met de leveranciers van zorg.

2) Beter gezondheidsbeleid om de gezondheid van de bevolking te waarborgen. Hiervoor is het onder meer van belang te bepalen wat de determinanten van gezondheid zijn.

3) Zorg dragen voor een universeel aanbod van gezondheidszorg waarbij ongelijkheid zoveel mogelijk wordt aangepakt.

4) Hervormingen van leiderschap, waarbij overheden zouden moeten gaan functioneren als makelaars van zorg, er een effectieve politieke dialoog moet zijn over de zorg en de hervormingen uiteindelijk goed geïmplementeerd moeten worden.

De volgende mogelijkheden zijn er om deze hervormingen te stimuleren: het stimuleren van systematische financiering van de gezondheidszorg,  het mobiliseren van de betrokkenheid van zowel zorgverleners als de bevolking en het stimuleren van het verzamelen van kennis.

Complexe verschillen tussen landen leiden tot grote verschillen in gezondheidstoestand en levensverwachting. Het in 2009 verschenen WHO rapport Closing the gap in a generation geeft uitgebreide informatie hoe die verschillen verkleind kunnen worden.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen