Meditatie “verlicht” hart- en vaatziekten

Array

meditatieHartpatient verminderen de risico’s door te mediteren
Hart-en vaatziekten bij patienten die Transcendente Meditatie beoefenen hebben lagere sterftecijfers, zo hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association de resultaten van een studie bij 201 Afro-Amerikanen die gingen mediteren en hun levensstijl veranderden. Zij onderzochten de proefpersonen negen jaar lang. De proefpersonen deden twee keer per dag twintig minuten transendente meditatie. En de groep nam deel aan een leefstijlprogramma.

Het mediteren zorgde niet alleen voor een afname van allerlei klachten gerelateerd aan de hartaandoening, het zorgde ook voor een verlaging van de bloeddruk met 5mm Hg. Hartpatienten kunnen hun bloeddruk spectaculair doen dalen door eenvoudig te mediteren. De patienten die daarvoor de op mantra gebaseerde transcendente meditatietechniek gebruikten, bleken ook hun insulineresistentie ermee te verminderen. Reeds lang is bekend dat meditatie de bloeddruk kan laten dalen. Tijdens de studie bereikten de patienten die mediteerden een significant betere bloeddrukverlaging zonder dat ze afvielen, anders gingen eten of andere medicijnen gingen gebruiken.  Naast de vermindering van het overlijden, hartaanvallen en beroertes in de mediterende groep, was er een klinisch significante daling (5 mm Hg) in de bloeddruk, en een aanzienlijke vermindering van de psychische belasting bij sommige deelnemers.

Robert Schneider, auteur en directeur van het Centrum voor Natuurlijke Geneeskunde en preventie aan de Maharishi University in Iowa, zei dat in andere studies de voordelen van de Transcendente Meditatie op de bloeddruk en stress is  aangetoond, ongeacht de etniciteit.

Uit de resultaten kan worden opgemaakt dat er waarschijnlijk een sterke band bestaat tussen de geest – vooral mentale stress – en verstoringen van het metabolisme waaronder hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid geconcentreerd in de buik, hoog cholesterolgehalte en insulineresistentie.

Volgens de onderzoekers is dit het eerste gerandomiseerde wetenschappelijke onderzoek naar de effecten op de gezondheid van meditatie. Na negen jaar had de meditatie groep 47% reductie in sterfte, hartaanvallen en beroertes. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Medical College in Wisconsin met de Maharishi University in Iowa.

Het werd gefinancierd door een € 2,3 miljoen subsidie van de National Institute of Health en de National Heart, Lung and Blood Institute.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen