Op darmkanker screenen van mannen vrouwen tussen de 55 en 75 jaar levert gezondheidswinst op

Array

knottnerus, huijts, maliDe kans ooit ge­du­ren­de het leven darm­kan­ker te krijgen, is 4 tot 5 procent. De vijf­jaars­over­le­ving (een maat voor ge­ne­zing) is on­ge­veer 60 procent. Doordat darm­kan­ker een lang­du­rig voor­sta­di­um heeft dat re­la­tief een­vou­dig is te her­ken­nen en be­han­de­len, levert scree­ning een aan­zien­lij­ke ge­zond­heids­winst op. In het advies dat de mi­nis­ter voor Volks­ge­zond­heid, Welzijn en Sport 17 no­vem­ber in ont­vangst neemt, ad­vi­seert de Ge­zond­heids­raad iedere man en vrouw in de leef­tijds­ca­te­go­rie 55-75 jaar een twee­jaar­lijks scree­ning op darm­kan­ker te laten on­der­gaan op basis van de iFOBT (im­mu­no­che­mi­sche Fecaal Occult Bloed Test).

Bron: Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen