Gezonde verzekerde bespaart honderden euro’s met hoger eigen risico

Array

Geld en zorg 2Een hoger eigen risico kan heel voordelig zijn voor mensen die (bijna) nooit een beroep doen op de gezondheidszorg. In ruil voor een hoger eigen risico, betaalt de verzekerde een lagere premie. Het bedrag dat verzekeraars aan korting geven, verschilt nogal.

Gezonde mensen die kiezen voor het maximale eigen risico van 665 euro krijgen maximaal 300 euro per jaar korting op de premie van hun zorgverzekering. Dit premievoordeel behalen ze bij AnderZorg en Salland. Bij AnderZorg komt de premie, na aftrek van het maximale eigen risico, uit op 696 euro per jaar (= 58 euro per maand). AnderZorg biedt daarmee de voordeligste basisverzekering aan en is bijna 7% goedkoper dan Zekur van Univé, die zonder verhoging van het eigen risico de laagste premie (basisverzekering) heeft. Een gezonde verzekerde betaalt bij Zekur, na aftrek van het maximale eigen risico, 744 euro per jaar (= 62 euro per maand).

Andere verzekeraars zijn niet zo scheutig met korting. De laagste korting wordt gegeven door ASR/De Amersfoortse en IZA. Zij geven slechts 150 euro per jaar korting bij het maximale eigen risico van 665 euro.

Het eigen risico geldt alleen voor de zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed, met uitzondering van zorg van de huisarts of verloskundige. Het eigen risico geldt ook niet voor kraamzorg en voor tandzorg voor jongeren t/m 21 jaar. Deze zorg wordt dus volledig vergoed. Veel mensen weten dit niet, blijkt uit onderzoek onder 520 leden van het Independer-panel. Zo denkt 45% dat het eigen risico niet geldt voor zorg die in het ziekenhuis wordt verleend terwijl dit wel zo is, omdat ziekenhuiszorg in de basisverzekering zit. 52% van de ondervraagden denkt onterecht dat het eigen risico ook geldt voor zorg uit de aanvullende verzekering.
Ondanks de hoge korting die is te behalen, kiest 95% van de Independer-bezoekers voor het laagst mogelijke eigen risico.

Alle premies en kortingen zijn via onderstaande link na te lezen:
http://weblog.independer.nl/onderzoek/eigen-risico-zorgverzekering-korting/

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen