Klink: vergrijzing geen probleem voor zorg in krimpregio’s

Array

Minister Klink van VWS is zich ervan bewust dat de ‘bevolkingskrimp’ invloed zal hebben op de zorg in brede zin. Om er toch voor te zorgen dat ook in de toekomst iedereen de zorg kan krijgen die hij nodig heeft, komt hij met een nieuwe wet: de Wet continuïteit zorg.
In de schriftelijke beantwoording van de vragen die in de eerste termijn van de Begrotingsbehandeling door de Tweede Kamer waren gesteld, komt Klink met de oplossing voor het probleem van de bevolkingskrimp en de zorg. Eigenlijk is het volgens hem allemaal niet nodeloos ingewikkeld: door de vergrijzing stijgt de zorgvraag, de bevolking krimpt en dus zouden er minder arbeidskrachten zijn. Maar, zo schrijft hij precies in de gebieden waar de bevolking afneemt is er ook hoge werkloosheid. Er zijn dus beschikbare mensen die aan het werk kunnen in de zorg.

Om te garanderen dat iedereen de zorg kan krijgen die hij wil of waarop hij recht heeft, en te garanderen dat de arbeidsplaatsen vervuld zijn, ook in de toekomst, komt Klink met de Wet continuïteit zorg. Daarin legt hij ook vast welke functies in de zorg cruciaal zijn. Deze functies zijn cruciaal omdat wanneer deze niet beschikbaar zijn clienten ernstige gezondheidsschade kunnen oplopen, of ernstig belemmerd worden in hun dagelijks leven.

De bewindslieden van VWS hopen voor de zomer van 2010 klaar te zijn met het wetsvoorstel.

Al langer zijn de ministers Cramer van VROM en Ter Horst van BZK bezig met onderzoek naar de gevolgen van het afnemende aantal inwoners van Nederland. (NB)

Verwijzingen Beantwoording vragen eerste termijn Begroting VWS 2010

Bron: SConline

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen