6,4 miljoen voor toponderzoek Radboud Universiteit

Array

radboudAcht onderzoekers, vier mannen en vier vrouwen, van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud ontvangen samen 6,4 mijoen euro voor toponderzoek. Alle acht krijgen ze een bedrag van maximaal 800.000 euro om vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.
Het gaat om de zogeheten Vidi-subsidies van de Nederlandse Vereniging voor Wetenschappelijk Onderzoek. In totaal verdeelt NWO in deze ronde 70 miljoen euro over 89 onderzoekers, onder hen zijn 31 vrouwen. In totaal schreven 508 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland.

De acht Radboud Vidi’s op een rij
Veilig slapen onder narcose
Prof. dr. J. (Jörgen) Bruhn (m), Elmshorn (Duitsland), UMC St Radboud – Nijmegen Centre for Evidence-Based Practice
Wakker zijn tijdens algehele narcose is een nachtmerrie voor patienten. Door gebruik van spierverslappers is vaak geen beweging mogelijk. Maar alleen de poging ertoe verandert de elektrische activiteit van de motorische cortex. De onderzoekers gebruiken dit om wakker zijn te herkennen en te voorkomen.

Aanleg voor TBC in Indonesie
Dr. R. (Reinout) van Crevel (m), UMC St Radboud – Nijmegen, Institute for Infection, Inflammation and Immunity
Aanleg voor TBC is afhankelijk van genetische eigenschappen van zowel de mens als de TBC-bacterie. Het samenspel tussen mens en TBC-bacterie wordt in dit project bekeken door onderzoek van DNA en van de afweer bij honderden patienten en bacterien uit Indonesie.

Verwachtingen ‘for better or for worse’
Dr. A.W.M. (Andrea) Evers (v), UMC St Radboud – Nijmegen Centre for Evidence-Based Practice
Beïnvloedt iemands verwachting over een geneeskundige behandeling het succes van deze behandeling? In dit project wordt de invloed van verwachtingen over het beloop van lichamelijke klachten, zoals pijn en jeuk, op het afweersysteem bestudeerd.

Cognitive and neural mechanisms of affective working memory
Dr. C.J. (Christian) Fiebach (m)
03-05-1971, Keulen (Duitsland), Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Dit project onderzoekt  hoe werkgeheugen wordt beïnvloed door emotionele processen en welke neurale mechanismen er betrokken zijn bij emotionele invloeden op het werkgeheugen.

Zwijgende genen bij erfelijke darmkanker
Dr. R.P. (Roland) Kuiper (m), Rheden, UMC St Radboud – Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences
In sommige families komt darmkanker voor als gevolg van erfelijke fouten in of rondom genen. De genetisch onderzoekers gaan op zoek naar nieuwe oorzaken van erfelijke darmkanker volgens een recent ontdekt mechanisme waarmee genen het zwijgen kan worden opgelegd.

ADHD: Hard to resist temptations?
Dr. A. (Anouk) Scheres (v), Haelen – Behavioural Science Institute
De neurocognitieve oorzaken van ADHD zijn nog grotendeels onbekend. Dr. Anouk Scheres zal met behulp van computertaken en hersen-imagingtechnieken onderzoeken in welke mate gevoeligheid voor beloning en zelfcontrole verband houden met ADHD-symptomen.

Keer op keer koorts
Dr. A. (Anna) Simon (v), Hilvarenbeek – UMC St Radboud – Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity
Patienten met de zeldzame ziekte HIDS lijden hun hele leven onder steeds terugkerende koortsaanvallen. De onderzoekers gaan de oorzaak van deze koortsaanvallen ontrafelen. Dit zal ook meer duidelijk maken over hoe koorts en ontsteking ontstaan bij andere ziekten.

Re-visiting proteases in cancer
Dr. K. (Katarina) Wolf (v), Dahme (Duitsland), UMC St Radboud – Nijmegen Centre for Molecular Life Siences
Dr. Katarina Wolf onderzoekt proteases. Dit zijn eiwitten die de voortgang van kanker bevorderen door de grenzen tussen weefsels te doorbreken. Een behandeling met proteaseremmers werkt onvoldoende. Wolf zal via state-of-the-art imagingtechnieken onderzoeken waar en hoe proteases een invasie van kanker en metastase bevorderen en ze zal opnieuw bekijken hoe het remmen van proteases therapeutisch kan worden ingezet.

De Vernieuwingsimpuls
Vidi is gericht op de excellente onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek heeft verricht. De Vidi’s hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeen kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.
De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls (www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls). De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen