Marktimperfecties in de medisch specialistische zorg

Array

dokterNZa wil tekort aan medisch specialisten aanpakken
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) start een consultatie over haar analyse van marktimperfecties in de medisch specialistische zorg. De NZa constateert dat de onderhandelingspositie van specialisten vaak sterker is dan die van de besturen van ziekenhuizen. Oorzaak hiervan is onder meer dat in delen van de ziekenhuiszorg schaarste is aan medisch specialisten. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het rapport presenteert een aantal mogelijkheden om de schaarste te verminderen en te komen tot een gelijkwaardige relatie tussen specialisten en bestuur. De NZa nodigt haar stakeholders uit om te reageren.
De NZa constateert dat delen van de medisch specialistische zorg in Nederland schaarste kennen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de ziekenhuiszorg. Onvoldoende aanbod van zorg kan bijvoorbeeld leiden tot wachtlijsten en hoge werkdruk bij specialisten waardoor makkelijker fouten worden gemaakt. Een ander gevolg van schaarste is dat specialisten een sterkere machtspositie hebben dan de raden van bestuur van ziekenhuizen. Besturen zijn daardoor vaak onvoldoende in staat om te sturen op de kwaliteit en doelmatigheid van de geleverde zorg.

De NZa verkent in het rapport een aantal mogelijkheden om de schaarste tegen te gaan. Een van die opties is het afschaffen dan wel verlagen van de numerus fixus en het aantal opleidingsplaatsen tot medisch specialist. Daarnaast constateert de NZa dat specialisten zelf veel invloed hebben op het aantal opleidingsplaatsen en de verdeling van specialisten. De NZa doet voorstellen om het ministerie van VWS meer grip te geven op het aantal opleidingsplaatsen en de kwaliteit en doelmatigheid van de verdeling van specialisten.

Consultatiedocument Marktimperfecties in de medisch specialitische zorg

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen