Onderzoek in de begrafenisindustrie toont aan: Werken met formaldehyde vergroot kans op overlijden aan myeloïsche leukemie

Array

in formaldehydeOnderzoekers van the National Cancer Institute in Bethesda (VS) en het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam tonen aan dat blootstelling aan formaldehyde de kans op bepaalde vormen van kanker vergroot.Formaldehyde wordt onder meer gebruikt in de begrafenisindustrie, waar men er lichamen mee balsemt (conserveert). Ook anatomen en pathologen maken van deze stof gebruik. Verder wordt de stof gebruikt voor de productie van harsen, plastic en meubelen, waarmee zij zeer belangrijk is voor de economie.

In Nederland zijn de grenswaarden om met formaldehyde te werken de laagste van Europa, in de Verenigde Staten ligt dit anders. Daar hebben ongeveer twee miljoen mensen op hun werkplek dagelijks met de stof te maken. Tot voor kort beschouwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) formaldehyde namelijk alleen als veroorzaker van kanker van de nasopharynx, een zeer zeldzame vorm van kanker in de neus.

De studie van Michael Hauptmann (NKI-AVL), die vandaag gepubliceerd wordt in de Journal of the National Cancer Institute, toont echter aan dat er mogelijk een oorzakelijk verband is tussen blootstelling aan formaldehyde en myeloïsche leukemie. Dit verband werd al vermoed, maar deze studie levert aanvullende bewijzen. Mede op basis van het onderzoek van Hauptmann heeft de WHO zeer recent ook leukemie toegevoegd aan de door formaldehyde veroorzaakte vormen van kanker.

Hauptmann en onderzoekers van het Amerikaanse NCI onderzochten in totaal 485 mensen die in de (Amerikaanse) begrafeniswereld werkten en tussen 1960 en 1986 overleden. Uit dit onderzoek bleek dat langdurig werk, waarbij men lichamen balsemt, en de daarbij horende mogelijke blootstelling aan formaldehyde de kans vergroot om te overlijden aan myeloïsche leukemie. De kans was verreweg het grootst bij mensen die langer dan twintig jaar met de stof in aanraking kwamen.

Het is al langer bekend dat pathologen, anatomen en werknemers in de (Amerikaanse) begrafenisindustrie een verhoogd risico hebben om aan leukemie te overlijden. Voor het eerst geeft de studie van Hauptmann concrete aanwijzingen dat dit mogelijk aan formaldehyde te wijten is.

Op dit moment is in Nederland het balsemen van overledenen alleen bij hoge uitzondering toegestaan. Vermoedelijk wordt vanaf 2010 echter een verandering in de Wet op de Lijkbezorging doorgevoerd, die een lichte vorm van balseming, thanatopraxie, voor iedere overledene mogelijk maakt.

Bron: NKI-AVL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen