Consument weet weinig van basisverzekering

Array

stethoscoopConsumenten zijn niet goed geïnformeerd over de basisverzekering. 60% denkt dat fysiotherapie in de basisdekking zit en 23% denkt hetzelfde van alternatieve geneeswijzen. Maar beide ziektekosten krijgen verzekerden alleen vergoed als ze een aanvullende verzekering afsluiten. 41% denkt dat hulpmiddelen als hoortoestellen en pruiken niet in de basisverzekering zitten, terwijl die gewoon vergoed worden.

Vergelijkingssite Independer.nl peilde de afgelopen maand bij 521 leden van het Independer-panel de kennis over de basisverzekering en de aanvullende verzekering. “Het verbaast me niet dat mensen niet precies weten wat de basisverzekering dekt. Het is algemeen bekend dat Nederlanders oververzekerd zijn voor zorg. Bijna 4 miljoen Nederlanders betalen onnodig veel voor de basisverzekering, meldt de verzekeringssite.nl

Daarnaast is de gemiddelde stijging van de basisverzekering 3,7 procent. Dat komt neer op 41 euro per persoon. Het ministerie van Volksgezondheid ging er op Prinsjesdag nog vanuit dat er een verhoging van 20 euro per jaar zou zijn.

Zorgverzekeraars verwachten dat dit jaar 3 procent van de Nederlanders overstapt naar een nieuwe zorgverzekering. Daarmee is het percentage (nagenoeg) gelijk aan de laatste jaren. Verzekeringssite.nl voorziet echter voor dit jaar een forse stijging van het aantal overstappers. Er is dit jaar duidelijk meer interesse onder consumenten voor het wisselen van zorgverzekering Nederlanders kunnen flink besparen door over te stappen naar een zorgverzekering met een lagere premie. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering in 2010 bedraagt 276 euro per jaar.”

Als je niet goed weet wat de basis- en aanvullende verzekering dekt, loop je al snel het risico dat je je te ruim verzekert. En dat is jammer want met een verzekering die aansluit op de zorgbehoefte kunnen consumenten honderden euro`s per jaar besparen”, aldus Edmond Hilhorst, directeur van Independer.nl.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen