Cel-eigen processen bij RNA-interferentie bestudeerd

Array

RNAiJosien van Wolfswinkel beschrijft in haar proefschrift de cel-eigen processen waarin RNA-interferentie (RNAi) betrokken is.
Genetische informatie ligt in elke cel opgeslagen in DNA in de vorm van genen, welke gekopieerd kunnen worden in een mRNA-molecuul (boodschapper RNA), wat weer vertaald wordt in eiwit. In dit laatste decennium ontdekt men steeds meer dat kleine RNA’s deze processen op verschillende niveaus bijsturen. Een belangrijk mechanisme hierin is RNA-interferentie (RNAi). RNAi maakt het mogelijk om mRNA’s stil te leggen zodat er geen eiwit meer van geproduceerd wordt. RNAi wordt benut door zowel onderzoekers, om de functie van een gen te bestuderen, als door geneesmiddelenfabrikanten om ongewenst actieve genen in verschillende ziekten het zwijgen op te leggen. Om RNAi effectief en veilig te gebruiken is het nodig om een goed beeld te hebben van de functie van RNAi in de cel.

Van Wolfswinkel heeft gevonden dat RNAi-factoren samenwerken met eiwitten die DNA-vouwing reguleren om de cel te beschermen tegen zichzelf herhalende DNA-fragmenten, en ook dat een tak van het RNAi-mechanisme nodig is voor de betrouwbare werking van DNA-scheiding tijdens de celdeling. Daarnaast ontdekte de promovendus een regulatiemechanisme dat de stabiliteit van de kleine RNA’s reguleert, en mede bepaalt in welke processen een klein RNA-molecuul een rol zal spelen.

16-12-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Josien van Wolfswinkel, Scheikunde
Proefschrift: Functional and Mechanistic aspects of endogenous RNAi in C. elegans
Promotor 1: Prof. dr. A.J.R. Heck
Promotor 2: Prof. dr. ir. E.P.J.G. Cuppen
Copromotor 1: Dr. R.F. Ketting
Copromotor 2: Dr. ir. J. Krijgsveld

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen