Nieuwe vereniging van praktijkhoudende huisartsen: VvPH

Array

huisartsenpraktijk medicalfacts (c)De leden van de huisartsenorganisatie Comité WAKE UP!! [CWU] hebben in overgrote meerderheid besloten een nieuwe huisartsenvereniging op te richten. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen [VvPH] zal specifiek de belangen van de huisartsen-praktijkhouders behartigen. Behoud van de professionele kernwaarden en verbetering van de voorwaarden voor een gezonde praktijkvoering zijn de belangrijkste doelen. De persoonlijke en integrale zorg die door huisartsen aan hun patienten wordt verleend, dreigt volgens de leden van de nieuwe vereniging VvPH door het beleid van minister Klink ondermijnd te worden.

Aanleiding om een nieuwe belangenorganisatie op te richten is het feit dat de huidige beroepsorganisatie (Landelijke Huisartsen Vereniging), waar tot nu toe de meeste huisartsen bij zijn aangesloten, niet in staat is geweest de door minister Klink opgelegde bezuinigingen op de huisartsenzorg te voorkomen. De praktijkkostenvergoeding van huisartsen wordt door de minister in 2010 meer dan 10% gekort.
Verder tasten de door de minister opgelegde invoering van het Landelijk Electronisch Patientendossier en de vermarkting van de huisartsenzorg de basis van de vertrouwde arts-patientrelatie aan. Verhandelbare huisartsenzorg, waarbij voor chronische zorg niet de huisarts en de patient bepalen wie de behandelaar zal zijn of welk medicijn wordt voorgeschreven, maar de overheid en de zorgverzekeraar. In feite wordt met de plannen van VWS de ontmanteling in gang gezet van authentieke huisartsgeneeskunde, zo stelt de VvPH.

Vooral het gedeelde besef dat de zich ontwikkelende wet- en regelgeving integrale huisartsgeneeskunde dreigt te marginaliseren verbindt de VvPH-leden in hun besluit om als nieuwe huisartsenvereniging met kracht naar buiten op te kunnen treden. Het gaat primair om het behoud en de versterking van wat ervaren wordt als een groot goed met belangrijke maatschappelijke betekenis: het huisartsenvak.

Dat de minister steeds heeft gezegd de huisartsgeneeskunde te willen versterken staat haaks op zijn feitelijke beleid. Zijn bezuinigingen zullen leiden tot inkrimping en zelfs ontslag van praktijkmedewerkers. Volgens de VvPH is er sprake van onverantwoord en onbetrouwbaar overheidsbeleid. Uiteindelijk zullen huisartsen door de huidige maatregelen de beschikbaarheid van zorg moeten beperken. Dit betekent voor patienten een aanzienlijke verschraling van het vertrouwde zorgaanbod in de eigen woonomgeving. Het zal de kosten van de gezondheidszorg, als gevolg van een toename van het aantal verwijzingen naar de duurdere tweede lijn, alleen maar doen toenemen, zo is de verwachting van de VvPH.

Bron: Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen [VvPH]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen