Agnes Kant neemt aangrijpend boek ouderenzorg in ontvangst

Array

1001004006870283Ardy Stegeman werkte vijf jaar in de ouderenzorg, vooral met dementerende ouderen. Over haar ervaringen schreef ze het boek ‘En in het uur van onze dood‘ dat ze donderdag aanbod aan SP-fractievoorzitter Agnes Kant. Het boek beschrijft haar persoonlijke ervaringen. Ze schrijft over bewoners die minder te drinken krijgen omdat ze anders te vaak plassen. Over leidinggevenden die het personeel dwingen tot productiewerk en over het gebrek aan aandacht voor ouderen in hun laatste levensfase. Agnes Kant: “Dat ouderen soms in eenzaamheid sterven is aangrijpend. Ardy Stegeman beschrijft zonder schroom over de nog steeds schrijnende situaties in verpleeghuizen. Bewoners die ze verzorgt geeft ze in het boek een menselijk gezicht, maar beschrijft hiermee keihard de ontmenselijking in de zorg. De omstandigheden in veel verpleeghuizen zijn nog steeds ver ondermaats. De menselijk maat is verloren gegaan onder de enorme tijdsdruk waarbinnen alles moet gebeuren.”
Stegeman schrijft over het grote aantal uitzendkrachten en ongekwalificeerd personeel in verpleeghuizen. Door de hoge tijdsdruk is er te weinig tijd om echt met mensen te praten, laat staan dat er tijd is voor extra’s. Die bewoners waarmee Stegeman een band mee kan opbouwen bloeien zichtbaar op. Helaas overlijden velen van hen uiteindelijk in eenzaamheid, na maanden niet buiten de muren van de instelling te zijn geweest.

Kant: “Helaas dringt de noodzaak voor betere ouderenzorg niet tot andere partijen door. Zij geloven nog steeds dat er meer bezuinigd kan worden. Een motie van de SP, om een extra bezuiniging van 90 miljoen tegen te houden, werd afgelopen dinsdag weggestemd. Ook partijen als PVV en PvdA stemden tegen.”
En in het uur van onze dood
En in het uur van onze dood
Ardy Stegeman

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen