Betere zorg voor Parkinson bespaart miljoenen

Array

parkinson hoofdHet beter organiseren van zorg loont. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud naar het nieuwe zorgconcept ParkinsonNet. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende ‘The Lancet Neurology’.
Onder leiding van hoogleraar bewegingsstoornissen prof. dr. Bas Bloem en onderzoeker zorginnovatie dr. Marten Munneke onderzocht het Parkinson Centrum Nijmegen, samen met het VU Medisch Centrum en het LUMC,  de waarde van het beter organiseren van de zorg voor patienten met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een veel voorkomende aandoening die ernstige gevolgen heeft voor het dagelijks leven. In Nederland lijden ongeveer 50.000 mensen aan deze ziekte.

ParkinsonNet
Veel Parkinsonpatienten maken langdurig gebruik van fysiotherapie, maar de kwaliteit van deze behandeling is wisselend. De meeste fysiotherapeuten behandelen maar weinig Parkinsonpatienten en hebben daardoor onvoldoende specifieke expertise in huis. Om de zorg voor Parkinsonpatienten te verbeteren heeft het  Parkinson Centrum Nijmegen enkele jaren geleden ParkinsonNet ontwikkeld. Dit in samenwerking met de Parkinson Patienten Vereniging en de Nederlandse Werkgroep voor Bewegingsstoornissen.

ParkinsonNet bestaat uit regionale netwerken van geselecteerde fysiotherapeuten, die speciaal zijn opgeleid voor de behandeling van Parkinsonpatienten. Zij krijgen trainingen om binnen hun netwerk informatie uit te wisselen en samen te werken met elkaar en met de neurologen in hun regio.  De ParkinsonNet therapeuten zijn voor de Parkinsonpatient goed te vinden, onder andere via internet en folders. Zo trekken zij extra patienten aan en kunnen ze hun expertise verder vergroten.

70 miljoen
Bij het onderzoek naar de waarde van de ParkinsonNet netwerken waren 700 patienten betrokken. Nooit eerder is zo’n grootschalig onderzoek verricht naar paramedische zorg. Uit de resultaten blijkt dat door Parkinsonnet enerzijds de kwaliteit van zorg duidelijk toeneemt en anderzijds de kosten aanzienlijk afnemen. De onderzoekers berekenden dat de zorg via ParkinsonNet in een half jaar tijd een besparing van 720 euro per patient opleverde. Dat betekent, dat een jaarlijkse besparing van ruim 70 miljoen euro mogelijk is. Bovendien ervaren zorgverleners en patienten het ParkinsonNet als een welkome verbetering van de dagelijkse zorg, zo blijkt ook uit het onderzoek.

ParkinsonNet is sinds de start in 2004 enorm gegroeid. Het omvat momenteel 64 netwerken die bijna heel Nederland  bestrijken. De netwerken zijn inmiddels uitgebreid met speciaal opgeleide zorgverleners uit andere disciplines, zoals ergotherapeuten, logopedisten en Parkinsonverpleegkundigen.

One thought on "Betere zorg voor Parkinson bespaart miljoenen"

  1. Siegfried van Hoek

    Kijk dat is nou een concreet voorbeel van wat Mr. Rijken KNMG al eerder aanhaalde: een mooi resultaat van zorginnovatie met iets wat wel goed gaat in de zorg! Dit moeten we ook koesteren.

Comments are closed.

Recente artikelen