Google gaat vrije toegang nieuws beperken

Array

Google NieuwsGoogle komt de nieuwesites die dat willen tegemoet, door de vrije toegang tot het nieuws via Google te beperken. Google schreef gisteren op het Google Webmaster Central Blog dat het aanpassingen gaat maken in de First Click Free policy. Het onbeperkt gratis lezen van nieuws via Google komt daarmee ten einde: het programma wordt aangepast tot 5 pagina’s gratis per dag (via: Nu.nl). Critici klagen al geruime tijd dat Google op oneigenlijke wijze winst maakt, door gratis nieuws en foto’s van andere websites beschikbaar te stellen.

Uitgevers die dat wensen kunnen zich aansluiten bij een “First Click Free” service, die voorkomt dat internetters onbeperkt toegang tot een website krijgen. De service kan er voor zorgen dat gebruikers via Google altijd naar het eerste bericht kunnen doorklikken en bij volgende pagina’s verplicht zijn om zich aan te melden (als geregistreerde gebruiker). Dit voor zover er op de site beperkte toegang wordt toegepast. Voorwaarde is wel dat Google de site vrij moet kunnen indexeren.

Google komt hiermee tegemoet aan de klachten van uitgevers dat via Google alle informatie die alleen voor abonnees beschikbaar is toch voor iedereen toegankelijk is.

Recente artikelen